UTM va beneficia de expertiza a trei profesori din SUA, prin intermediul programului Fullbright Specialist

collage

Programul Fullbright Specialist oferă universităților posibilitatea de a invita profesioniști din SUA în vederea împărtășirii experienței prin intermediul proiectelor inițiate de universități. Activitățile de proiect pot include: predare sau instruire, dezvoltarea curriculei sau a materialelor de predare, planificare instituțională, consolidarea capacităților facultății, administrației sau personalului, livrarea seminarelor sau cursurilor academice, precum și evaluarea programelor de studii și a instituțiilor.

Pentru 2020, ariile prioritare sunt: administrarea afacerii și crearea locurilor de muncă, securitate cibernetică și TI, antreprenoriat, dirijarea dezastrelor, alfabetizarea mass-media/combaterea dezinformării, administrația publică și STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică), scrie utm.md.

În cadrul apelului Ambasadei SUA în Moldova, UTM a depus solicitări de sprijin și a primit acordul pentru trei proiecte: două vor fi realizate la FIEB cu suportul lui Ceslav Ciobanu și Valerie Mock, al treilea va fi realizat cu suportul lui Ian Toma la FCIM.

Ceslav Ciobanu este doctor în economie, profesor, coordonator al programelor economice la Colegiul de Inginerie și Tehnologie la Universitatea Virginia din SUA. În perioada 1994-1998 a fost ministru în cadrul Ministerului Privatizării și Administrării Proprietății de Stat în guvernele Sangheli-2 și Ciubuc-1, între 1999-2002 Excelența Sa a fost ambasador al R. Moldova în SUA și Canada, iar din 2004 până în prezent este profesor în domeniul Științelor politice, administrare publică şi economie, la Universitatea Virginia din SUA. Domnul Ceslav Ciobanu revine cu drag în R. Moldova ori de câte ori este solicitată expertiza dumnealui, iar proiectul depus de UTM de consolidare a capacităților FIEB în vederea sporirii angajabilității absolvenților săi, nu este o excepție.

Valerie E. Mock este doctoră în economie, profesoară în domeniul Istoriei Businessului. Dumneaei menționează pe profilul său de pe LinkedIn: „Îmi place să ajut publicul larg să înțeleagă rolul pe care îl joacă afacerile în dezvoltarea zonelor geografice”. Audiența a apreciat prezentările ei pe teme precum: „Vikingii: barbari sau oamenii de afaceri? Tu decizi”, „Ce au în comun Mohammed și Martin Luther? (Chihlimbar!)” și „Cană, bumbac și alte mărfuri din Caraibe”. În calitate de profesoară asociată la Institutul Politehnic Worcester (WPI din Massachusetts), Mock desfășoară în prezent cercetări despre modul în care mărfurile au influențat istoria. Cercetările sale anterioare referitoare la istoria afacerilor s-au concentrat pe antreprenorii din industria textilă și pe o gamă largă de teme din domeniul afacerilor maritime. De asemenea, este o membră activă al departamentelor Istoria afacerilor și Afaceri internaționale ale Academiei de Management. După ce a activat în mai multe posturi de conducere în cadrul IBM, Mock a decis să-și urmeze doctoratul în management la Universitatea din Georgia. Ea deține o licență în antropologie de la Universitatea din Chicago și un MBA de la Universitatea Emory. Experiența sa academică internațională include predarea cursurilor la colegiu și desfășurarea de ateliere de consultanță în 17 țări diferite. Este autoarea a 25 de cărți și coautoare a peste 275 de bloguri de călătorie. Anterior, Mock a beneficiat de o bursă Fulbright în Moldova, pe parcursul căreia a asigurat cursul de marketing pentru studenții masteranzi ai FIEB. Cum a menționat și dumneaei în mesajul de acceptare a ofertei, va „… reveni cu drag la UTM pentru a oferi suport în dezvoltarea FIEB”.

Ian Toma este doctor în medicină, conferențiar-cercetător în cadrul Departamentului de Cercetare Clinică și Leadership, Diviziunea de Medicină Genomică a Școlii de Medicină și Științe ale Sănătății din cadrul Universității George Washington.

Pe profilul său de pe LinkedIn, Ian Toma specifică: „Sunt un om de știință în domeniul clinic genomic cu accent principal pe aplicarea tehnologiilor genomice în medicina translațională – descoperirea și validarea biomarkerilor genomici ai bolilor autoimune umane, infecțioase și cardiovasculare. Interesele profesionale se extind la diagnosticarea, prevenirea și tratarea infecțiilor (HIV/tuberculoză) și a bolilor netransmisibile în țările în curs de dezvoltare, îmbunătățirea cooperării clinice și științifice cu autoritățile locale de sănătate publică și oamenii de știință prin introducerea de soluții inovatoare bazate pe dovezi în cercetare și practicile clinice”. Ian Toma este originar din Moldova și a avut anterior colaborări cu alte instituții de învățământ superior din Moldova. Chiar dacă profilul lui Toma este unul medical, este printre susținătorii activităților realizate de către UTM în domeniul ingineriei biomedicale, iar în cadrul Fulbright Specialist, UTM l-a cooptat într-un proiect de popularizare a științei și cercetării în rândurile tinerilor, viitori studenți ai UTM, cu accent pe interdisciplinaritatea dintre științele medicale și tehnologia informației.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente