Cinci lucruri pe care orice persoană cu vagin, și nu doar, ar trebui să le cunoască

huffpost uk
Foto: huffpost uk

Pe internet găsim o mulțime de mituri despre vagin. Doctora Jen Gunter, medică obstetriciană-ginecologă în SUA și Canada timp de 25 de ani, a hotărât să le combată. Recent, specialista a combătut mitul precum că introducerea ouălor de jad în vagine ar susține „echilibrul hormonal, reglarea menstruației și controlul vezicii urinare”. Gunter a demonstrat că nu e vorba despre vreo tradiție chineză antică și că acest „obicei” nu are niciun sprijin științific.

Cea mai recentă carte a lui Gunter, The Vagina Bible, este un bestseller în mai multe țări. În carte sunt o mulțime de sfaturi practice, concepute pentru a ajuta femeile să aibă grijă de sănătatea lor.

Mai jos găsiți cinci lucruri pe care ar trebui să le știe fiecare persoană cu vagin.

# Este important să-ți cunoști vaginul, începând de la vulvă 

Vaginul este în interiorul corpului, este canalul muscular care conectează uterul la lumea exterioară. Ceea ce puteți vedea din exterior, partea care vă atinge hainele, este vulva.

Gunter spune că este crucial să cunoști terminologia corectă și să nu folosești eufemisme. „Dacă nu poți spune cuvântul vagin sau vulvă, există o implicație simplă, tu îți percepi zonele genitale ca pe ceva murdar și rușinos”, spune Gunter.

Ea subliniază că termenul medical „pudenda” care descrie exteriorul vulvei, provine din latinescul „pudet”, care înseamnă „rușine”.

Gunter consideră că utilizarea unor astfel de etichete este dăunătoare pentru femei nu numai la nivel emoțional, dar poate avea un impact asupra acestora și din punct de vedere medical, deoarece este posibil ca pacientele să nu poată descrie exact ce se întâmplă și să primească tratamentul greșit, scrie bbc.com.

# Vaginul se curăță de sine stătător 

Gunter a observat o schimbare a atitudinilor femeilor în ultimii 10 ani. Multe femei cred că trebuie să folosească produse pentru a modifica mirosul vaginului. În America de Nord, până la 57 % dintre femei au făcut curățări vaginale în ultimul an. Acestea zic să sunt încurajate să o facă de către partenerii lor sexuali.

Gunter spune că nu este nevoie ca femeile să folosească ceva pentru a-și curăța vaginul. „Este un cuptor cu autocurățare”, spune ea.

Ea avertizează în special împotriva folosirii dușurilor parfumate. „Este un vagin, nu o pina colada”, spune ea. „Douchettele sunt ca niște țigări pentru vaginul tău.”

Chiar și apa poate perturba ecosistemul delicat, crescând riscul de a contracta infecții cu transmitere sexuală. Aburirea, o altă tendință, nu numai că este inutilă, dar poate duce la arsuri. Exteriorul, zona vulvală, poate fi curățat atunci când este necesar, cu apă sau un săpun blând.

Celulele vaginale sunt înlocuite la fiecare 96 de ore – mult mai rapid decât alte părți ale pielii – astfel se poate vindeca rapid.

# Vaginul tău este ca o grădină

Vaginul conține o mulțime de bacterii „bune” care ajută la menținerea sănătății. „Microbiomul vaginal este ca o grădină. Aici găsești toate tipurile de bacterii care lucrează împreună pentru a menține sănătos ecosistemul vaginal”, spune Gunter.

Bacteriile „bune” produc substanțe care creează un mediu ușor acid, ceea ce oprește stabilirea unor bacterii „rele”. Un rol important îl are și mucusul, care menține totul lubrifiat.

Acesta este motivul pentru care ștergerea cu un șervețel antibacterian nu este bună – este important să păstrezi echilibrul bacteriilor.

# Părul pubian are și el un rol

Gunter a observat o tendință în creștere la femei de a-și îndepărta tot părul pubian. Acest lucru ajută să facă păduchii pubici fără adăpost, dar există și riscuri pentru depilarea genitală.

„Când te epilezi cu ceară, zahăr sau te razi, provoci traume microscopice la nivelul pielii”, spune Gunter. „Vom vedea și tăieturi, abraziuni, infecții de la epilarea pubiană.”

Ea sfătuiește să te asiguri că meșterul care te epilează nu înmoaie de două ori bețișoarele de lemn în ceară sau pasta de zahăr, deoarece asta ar putea răspândi bacteriile între clienți.

În cazul în care alegi să te razi, folosește un aparat curat și pregătește pielea în mod corespunzător. Rade-te în direcția de creștere a părului, asta te-ar ajuta să eviți creșterea părului sub piele și infectarea acestuia.

„Părul pubian are o funcție, este o barieră mecanică și o protecție pentru piele”, spune ea. „Poate avea, de asemenea, un rol în plăcerea sexuală, deoarece fiecare păr pubian este atașat de un capăt nervos – de aceea doare când îl înlături, și poți primi mai multă plăcere în timpul contactelor sexuale dacă nu o faci”.

# Îmbătrânirea poate afecta vaginul

După mai mulți ani, ovarele încetează să mai producă ovule și menstruația se oprește. Cantitatea de hormoni din organism, care menține femeile fertile, scade dramatic și nivelul scăzut de estrogen, afectează vaginul și vulva.

Aceste țesuturi, care au fost odată ținute umede cu mucus, se pot atrofia, iar uscăciunea rezultată poate provoca dureri în timpul sexului din cauza lipsei de lubrifiere.

Acest lucru poate părea deprimant, dar Gunter spune că majoritatea femeilor pot apela la medicul lor și primi mai multe sfaturi utile, în special când pe rafturi găsim mai multe tipuri de lubrifianți. „Cred că este foarte important ca femeile să știe despre asta”, spune ea. „Acestea nu trebuie să sufere.”

Există un mit precum că relațiile sexuale vor ajuta la menținerea mucusului, dar microtraumele țesuturilor vaginale le pot lăsa vulnerabile la infecție.

Taguri: ##sexplicații
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente