Economia britanică a stagnat în ultimele trei luni ale anului 2019, iar sondajele de activitate şi de evoluţie a încrederii sugerează că primul trimestru va fi mult mai bun. Evoluţiile mai bune ale sectoarelor de servicii şi construcţii au fost anulate de rezultatele slabe din producţie, relatează BBC.

Economia britanică nu a înregistrat creştere economică în ultimele trei luni ale anului 2019, în condiţiile în care activităţile de producţie s-au contractat pentru al treilea trimestru consecutiv, iar sectorul serviciilor a încetinit în perioada alegerilor.

The Office for National Statistics (ONS) a anunţat că industria auto a cunoscut un trimestru deosebit de slab.

Cifrele ONS au arătat, de asemenea, că economia a crescut cu 1,4 % în 2019, uşor peste creşterea de 1,3 % din 2018.

„Evoluţia PIB nu a fost aşa de rea cum ne-am temut în trimestrul patru. Stagnarea PIB-ului a fost peste prognoza noastră de scădere trimestrială cu 0,1 %. Sondajele de activitate şi de evoluţie a încrederii sugerează că primul trimestru va fi mult mai bun”, a spus Ruth Gregory, economist principal la Capital Economics, citat de Mediafax.

În decembrie, economia a crescut cu 0,3 %, a declarat ONS, inversând declinul observat în noiembrie.

Evoluţiile mai bune ale sectoarelor de servicii şi construcţii au fost anulate de rezultatele slabe din producţie, în special din industria auto.

Sectorul serviciilor – care reprezintă mai mult de trei sferturi din economia Regatului Unit – a crescut cu doar 0,1 % în ultimul trimestru al anului 2019, în timp ce sectorul construcţiilor a crescut cu 0,5 %.

Sectorul de producţie a înregistrat o reducere de 1,1 %, după ce unele fabrici de maşini şi-au întrerupt activitatea în noiembrie. De asemenea, în ultimele trei luni ale anului 2019 deficitul comercial de bunuri şi servicii s-a majorat la 6,5 ​​miliarde de lire sterline, faţă de deficitul de 4 miliarde de lire sterline înregistrat în perioada iulie-septembrie.

În întreg anul 2019, deficitul comercial pentru bunuri şi servicii s-a redus uşor, cu 0,5 miliarde de lire sterline, la 29,3 miliarde de lire sterline.