Darwin obișnuia să cheltuie mai mulți bani pe pantofi decât pe cărți. Află curiozitățile puțin știute despre „Părintele evoluției”

charles darwin
Foto: thoughtco.com

Charles Darwin este cel mai celebru naturalist britanic, geolog, biolog și autor de cărți, fondatorul teoriei referitoare la evoluția speciilor și a originii omului. El a observat evoluția speciilor de viață de-a lungul timpului, sesizând că acestea provin din anumiți strămoși comuni. Echipa #diez a decis să vă reamintească ce teorii a realizat „părintele evoluției” și care sunt curiozitățile mai puțin știute despre el.

Elaborarea teoriei evoluției

krishna.org

În urma unor cercetări, Darwin a ajuns la concluzia că speciile au evoluat în mod asemănător cu evoluția în timp a Pământului.

Pe 2 octombrie 1836, Darwin a început să-și formuleze teoria durabilă, conform căreia speciile evoluează de la formele simple la cele mai avansate. Deci, strămoșii tuturor formelor vii de astăzi au fost organisme monocelulare.

În anul 1858, Charles Darwin se prezintă la Linnean Society pentru atestarea teoriei evoluției. Ulterior, consiliul i-a aprobat teoria și astfel Charles Darwin este considerat părintele evoluției.

Darwin cheltuia mai mult pe pantofi decât pe cărți

cavaleria.ro

În vremea studenției sale de la Christ’s College, Cambridge, Charles Darwin, chiar dacă era student, trăia ca un adevărat gentleman al secolului XIX.

Potrivit unor documente păstrate, el își permitea să plătească oameni care sa îi lustruiască pantofii, plătind și pentru alte mici servicii, mai mult chiar decât pentru cărți. În trei ani, cheltuielile studentului estimau 636 de lire sterline, suma care echivalează cu 46 de mii de lire sterline în ziua de azi.

Din acte mai reiese ca Darwin nu și-a cumpărat prea multe cărți în anii de studenție. În schimb, adora să călătorească, să meargă la vânătoare și să prindă insecte.

Darwin s-a născut în aceeași zi cu Abraham Lincoln

playtech.ro

Charles Robert Darwin și Abraham Lincoln, viitorul președinte la Statelor Unite ale Americii, s-au născut în aceeași zi, acum 211 ani, dar în cadre extrem de diferite. Nașterea celui care avea să conducă Statele Unite în timpul Războiului Civil s-a produs într-o cabană de lemn cu o singură cameră din Kentucky, în timp ce Darwin s-a născut pe domeniul doctorului Robert Darwin și al soției lui, Susannah Darwin, în Shrewsbury, la marginea râului Severn. În ciuda contextelor sociale extrem de diferite, ambii au demonstrat încă din primii ani de viață pasiune pentru știință și sete de cunoaștere remarcabile.

Părinții lui doreau ca micul Charles să urmeze medicina

kanopy.com

Părinții lui Darwin făceau parte din Biserica Unitariană, iar la început, aceștia doreau ca micul Charles să urmeze modelul tatălui său. Astfel, Darwin a fost trimis la vârsta de 16 ani la Edinburgh pentru a studia medicina. De-a lungul anilor însă a devenit din ce în ce mai clar că domeniul nu îl pasiona, iar în 1828 a ajuns la Cambridge.

A suferit de boli cronice

arthive.com

Călătoriile se pare că au avut și efecte mai puțin plăcute asupra lui Darwin. După ce s-a întors din voiajul său, a început să se simtă din ce în ce mai obosit, iar durerile de cap au început să-și facă apariția mai des. De asemenea, cercetătorul a fost afectat de eczeme, grețuri și palpitații, pe care le-a resimțit până la finalul vieții. Conform anumitor studii, Darwin ar fi contactat un parazit responsabil de boala Chagas în America de Sud.

A așteptat 20 de ani până și-a publicat studiile

Pentru acea perioadă, studiile desfășurate de Darwin pe parcursul celor cinci ani de zile în care s-a aflat în expedițiile sale s-au dovedit a fi revoluționare. Din această cauză, el nu s-a grăbit să lanseze teoria evoluției și a selecției naturale. Ceea ce l-a determinat în sfârșit să-și publice studiile a fost progresul înregistrat de Alfred Russel Wallace și teama că acesta din urmă ar putea să atragă toată atenția asupra propriului manuscris. În condițiile în care avea deja zeci de pagini redactate, Darwin a publicat „Originea speciilor” în anul 1859.

S-a căsătorit cu verișoara sa după elaborarea unei liste cu puncte pro și contra

arthive.com

Charles Darwin s-a căsătorit cu verișoara lui, însă înainte de a face acest pas important, a alcătuit o listă cu puncte pro și contra. Pe lista de puncte pro apăreau următoarele: „Copiii, partener permanent (și un prieten la bătrânețe)…mai bun decât un câine oricum și cineva care poate avea grijă de casă”. Pe lista punctelor contra, Darwin a trecut „libertatea de a pleca oriunde dorește, conversațiile cu oameni inteligenți la club și pierderea timpului”. Pe parcursul anilor următori, trei dintre cei zece copii ai lui Darwin au murit de mici, iar cercetătorul a suspectat întotdeauna că una dintre cauze ar fi fost căsătoria cu un membru al familiei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente