Ce trebuie să știe un moldovean care trăiește sau intenționează să trăiască în Marea Britanie după Brexit

colaj
Foto: Ambasadorul Marii Britanii la Chișinău a răspuns întrebărilor moldovenilor într-un live pe Facebook

Ambasadorul Marii Britanii la Chișinău, Steven Fisher, a răspuns întrebărilor moldovenilor legate de Brexit și situația Regatului Unit al Marii Britanii într-un live pe Facebook.

Am selectat în continuare câteva dintre întrebările adresate ambasadorului în cadrul live-ului și răspunsurile oferite.

Ce s-a schimbat pe 31 ianuarie, ziua Brexitului, din perspectiva relațiilor dintre Marea Britanie și Moldova?

Nu foarte multe lucruri s-au schimbat în acel moment, pentru că urmăm o perioadă de tranziție până la sfârșitul acestui an, ceea ce ne dă timp să plănuim noile relații cu Uniunea Europeană. În ce privește Moldova, din punctul de vedere al reglementării relațiilor Moldova-UE, cel mai important act este Acordul de Asociere. Acesta va continua să fie aplicat în cazul relațiilor Marea Britanie-Moldova în timpul acestei tranziții. Între timp, lucrăm alături de colegii din guvernul Moldovei la un acord de colaborare bilaterală pentru a reglementa relațiile dintre aceste două țări începând cu 1 ianuarie 2021.

Ce presupune noul sistem de migrare bazat pe puncte?

Migrarea este un aspect foarte important în relațiile dintre două țări. Nu cred că sistemul de migrare pe care urmează să-l adoptăm este complicat, dimpotrivă este unul simplu și eficient. Va fi aplicat începând cu 1 ianuarie 2021. Ce înseamnă asta pentru moldoveni? Noul sistem bazat pe puncte înseamnă că cetățenia unui stat UE nu mai este un avantaj atunci când vrei să te înregistrezi pentru a lucra și a trăi în Marea Britanie. Oricare persoană, fie că va avea un pașaport UE sau unul al oricărei altei țări, va fi tratată egal. Sistemul bazat pe puncte lucrează la fel ca cel australian, spre exemplu. Persoanele vor oferi date personale, detalii despre situația lor, educația, backgroundul, perspectivele profesionale și despre ce își doresc să facă în Marea Britanie. Pentru fiecare răspuns oferit, li se vor acorda anumite puncte. Dacă vor acumula suficiente puncte, atunci pot obține dreptul să emigreze în Marea Britanie.

Cum afectează Brexitul participarea Marii Britanii în cadrul programului Erasmus?

În perioada de tranziție, Marea Britanie va rămâne membru al rețelei Erasmus. Ce se va întâmpla după, rămâne de stabilit ca urmare a negocierii noilor relații UE-UK, care vor include mai multe arii ale cooperării cu UE. Nu sunt sigur cum va evolua această înțelegere.

Ce se întâmplă cu cetățenii UE (inclusiv moldovenii cu pașapoarte românești) care locuiesc în Marea Britanie?

Schema de settlement (stabilire) este o schemă foarte importantă. Avem 1 500 de ofițeri care lucrează la această schemă, iar deocamdată au procesat peste două milioane de cereri ale cetățenilor UE care locuiesc acum în UK. Dacă ești un cetățean UE care trăiește sau se mută în UK înainte de 31 decembrie 2020, atunci ai dreptul să depui o cerere până la 30 iunie 2021 pentru a obține statut de rezident al Marii Britanii. Perioada de trai în UK poate fi și de o zi, până la 31 decembrie 2020, dar dacă ai perioadă de ședere mai mare, ai mai multe avantaje. Spre exemplu, dacă ai locuit în UK pentru mai mult de cinci ani, atunci vei primi un statut complet de settlement. Dacă însă ai locuit pentru o perioadă mai scurtă, atunci vei primi statut de pre-settlement, care se va menține până în momentul în care vei avea cinci ani locuiți în Marea Britanie. În fond, la capitolul drepturi, nu există diferențe între aceste două statuturi. Fie că este settled sau pre-settled, orice locuitor UK are dreptul să trăiască, să lucreze, să studieze și are beneficiile sociale incluse în acest statut.

De ce am nevoie dacă vreau să călătoresc în UK în acest an? 

Fie că vrei să călătorești sau să participi la vreo conferință care are loc în Marea Britanie în 2020, regulile nu se schimbă în acest an. Dacă ai pașaport românesc sau oricare altă cetățenie UE, atunci poți merge fără viză, dar dacă ai doar pașaport moldovenesc, atunci trebuie să obții o viză. Recomandarea standard este să începeți procesul cam cu vreo trei săptămâni înainte.

Cum va fi afectat exportul către Moldova după Brexit? 

Marea Britanie exportă în Moldova automobile, produse farmaceutice, mâncare, băuturi, produse chimice. Nu m-aș aștepta ca exporturile în Moldova să fie foarte afectate de noul statut al UK. Comerțul între cele două țări poate fi îmbunătățit doar dacă Moldova își va îmbunătăți situația economică și va rezolva problemele legate de corupție.

Va susține Marea Britanie parcursul european al Moldovei în continuare?

Moldovenii sunt cei care trebuie să decidă în ce fel de țară vor să trăiască și ce fel de relații externe vor să aibă. Noi susținem mai mult principii și mai puțin alianțe politice concrete: buna funcționare a legii, transparență, democrație, libertatea presei, drepturile omului. Noi am încuraja Moldova să urmeze aceste valori. Dacă ne uităm la acordul UE-Moldova, ne dăm seama că este un plan excelent pentru a atinge aceste obiective. Prin urmare, noi încurajăm Moldova să aplice în totalitate aceste valori. Nu văd un alt plan mai bun pentru ca Moldova să devină mai democratică, mai transparentă.

Vedeți videoul AICI.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente