Astăzi este marcată Ziua internațională a cancerului. Anual, cancerul este responsabil pentru 9,6 milioane de decese în întreaga lume. Totodată, unul din șase decese sunt cauzate de cancer.

În Republica Moldova, maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalității, după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul de sănătate.

Pentru reducerea poverii cauzate de cancer în Republica Moldova, a fost elaborat Programul naţional de control al cancerului pentru anii 2016-2025, al cărui obiectiv general este reducerea mortalităţii prin cancer cu 7 % până în anul 2025.

Conform datelor statistice, în anul 2018, în Republica Moldova au fost înregistrate 10 021 de cazuri noi de cancer, dintre acestea: cancer colorectal – 1 338 de cazuri, cancer mamar – 1 125 de cazuri, cancer de piele – 980 de cazuri, cancer pulmonar – 925 de cazuri, cancer de prostată – 594 de cazuri.

Cunoașterea factorilor de risc asociați cu dezvoltarea cancerului (fumatul, obezitatea, abuzul de alcool, regimul alimentar nesănătos, lipsa activității fizice), efectuarea testelor regulate de screening pentru depistarea precoce a maladiilor oncologice și adoptarea unui mod de viață sănătos sunt elementele cheie în prevenirea riscului de cancer.

Ziua internațională a cancerului este marcată în acest an prin sloganul „Sunt și voi face”, care subliniază importanța implicării fiecăruia dintre noi în prevenirea și depistarea precoce a cancerului, maladie care reprezintă a doua cauză de deces în lume.

Cu această ocazie, la nivel național vor fi organizate acțiuni de sensibilizare și informare a publicului, în scopul creșterii conștientizării și îmbunătățirii educației privind promovarea modului de viață sănătos și efectuarea regulată a testelor de screening pentru depistarea timpurie a cancerului.

Reducerea numărul de decese premature cauzate de cancer cu o treime până în anul 2030 reprezintă unul din obiectivele globale.

Pentru a preveni cancerul, organizaţia Europe Against Cancer a elaborat „Codul anticancer”

— Nu fumaţi. Dacă eşti fumător, renunţă la acest obicei sau nu fuma în prezenţa nefumătorilor.

— Evitaţi obezitatea. Întreprindeţi activităţi fizice în fiecare zi (recomandat este efortul mediu, minimum 30 de minute).

— Consumaţi zilnic legume, fructe şi cereale. Limitaţi consumul de alimente conţinând grăsimi animale, precum şi consumul de alcool.

— Evitaţi expunerea excesivă la radiaţiile solare.

— Urmaţi măsuri de igienă stricte şi evitaţi expunerea la substanţele carcinogene cunoscute.

— Consultaţi imediat medicul dacă descoperiţi prezenţa unui nodul, a unei plăgi care nu se vindecă (inclusiv în cavitatea bucală) sau dacă un nev pigmentar (aluniţă) îşi modifică forma, dimensiunea şi culoarea.

— Consultaţi imediat medicul dacă tusea persistă sau se schimbă, dacă apare o modificare a vocii, tulburări de tranzit intestinal sau urinar sau dacă aţi scăzut în greutate rapid şi inexplicabil.

— După vârsta de 50 de ani participaţi la programele de screening pentru cancerul colo-rectal.

— Participaţi la programele de vaccinare împotriva virusului hepatic B. Pentru femei: după începerea vieţii sexuale efectuaţi anual un control ginecologic. Participaţi la programele de screening pentru cancerul de col uterin sau cervical după vârsta de 25 de ani şi pentru cancer mamar după vârsta de 50 de ani.