(foto) Moldoveanca Raisa Ambros va afișa lucrările sale la două expoziții de artă, la Veneția și Los Angeles

raisa main

Moldoveanca Raisa Ambros își va expune concomitent lucrările sale de artă la Veneția și la Los Angeles începând cu data de 13 februarie. Echipa #diez a discutat cu artista despre pasiunea sa față de artă și modul în care lucrările sale au ajuns să fie parte a unor expoziții importante din întreaga lume.

# Despre Raisa Ambros și activitatea ei

Raisa Ambros este originară din satul Călugăr, raionul Fălești, localitate care a dat lumii diverși pictori talentați și recunoscuți la nivel mondial. La vârsta de 19 ani a plecat să studieze cu o bursă de studii la Academia de Teatru și Film în România, unde a și perfecționat studiile de pictură, realizând la sfârșit de cursuri prima expoziție de grup în cadrul facultății. Destinul însă a condus-o spre tărâmul media, fiind angajată ca scenarist la ProTV și Acasă, la București timp de cinci ani. În 2002, a plecat pe motiv de studii în Italia, unde s-a stabilit la Roma și s-a afirmat drept prima moldoveancă devenită jurnalistă în Italia. Aici a promovat intens comunitatea moldovenilor atât în presa italiană, cât și la televiziunea italiano-română Romit TV, unde a condus mai multe emisiuni și talk-show-uri în direct. În 2016 s-a transferat la Londra, în Regatul Unit, cu un contract de muncă în calitate de redactor-șef la revista Social Value and Intangibles Review, la care a activat timp de trei ani. În acest timp, Raisa a realizat diverse interviuri cu personalități precum Sharon Stone, Gianluigi Bufon, Mercedes Peñas Domingo, prima doamnă a Costa Ricăi, Philippe Couillard, prim-ministrul provinciei Quebec etc. A creat și a lansat revista specializată în tehnologie ICO Crowd. După referendum, a activat ca reporter special pe teme legate de Brexit pentru revista Eurocomunicazione, dar și că trimis special la diverse conferințe internaționale. După o lungă pauză în care s-a dedicat jurnalismului, Raisa a revenit la pasiunea din tinerețe, pictura, transformând-o în activitate de bază, talentul său plastic nativ fiind recunoscut imediat. Vorbește cinci limbi străine și este foarte mândră de originile sale.

# De unde a pornit dragostea față de artă

„Am reînceput să pictez când am devenit fericită, găsind împlinirea înăuntrul meu. Acest lucru s-a întâmplat după ce am urmat un parcurs de dezvoltare personală și înțelegere a unor concepte esențiale de viață: să nu pretinzi fericirea de la alții, dar să o «produci» singur prin fapte și gândire pozitivă. Atunci am avut o revelație, am realizat că pictura este vocația mea, asta îmi place și vreau să fac. E un schimb reciproc de fericire între mine și arta mea. Se zice că atunci când nu depui efort să faci munca ta, asta e vocația. Stau în picioare ore întregi, îmi petrec nopți albe deasupra operei, dar nu-mi dau seama când trece timpul și nu simt niciun disconfort. Din contra, sunt total absorbită de pictură, de combinația culorilor, a formelor, a semnificatelor, a figurilor care reies involuntar din opere.”

# Despre studii

„Am urmat timp de patru ani cursuri de artă plastică la Colegiul Pedagogic din Soroca. În paralel, am studiat și muzica – acordeonul. Apoi am continuat cu descoperirea celei de-a șaptea arte la Academia de Teatru și Film, unde m-am specializat în film și televiziune timp de cinci ani. Pentru asta e nevoie să treci prin toate formele de artă. Am avut norocul să fac parte dintr-un proiect inovativ pe atunci, atelierul complex la facultate în care am învățat imagine, sunet, scenaristică, regie, actorie, copywriting, critica. Iar la cursul de Limbaj plastic am tot practicat storyboarding. Prima expoziție de grup a avut loc în 1996, chiar pe holurile facultății, am realizat diverse secvențe de film. Am fost unica studentă care a realizat portretul personajului monocolor în nuanțe bleu.

Lucrare semnată de Raisa Ambros

Am urmat cursuri în privat cu diverși artiști profesioniști din Rusia, Republica Moldova, Regatul Unit, Italia, dar mentorul meu de bază și de suflet rămâne pictorul și profesorul Mihai Bandac, cel mai mare colorist român, după cum l-a numit Nichita Stănescu.

Mentorul și maestrul meu, Mihai Bandac, marele artist și profesor din România.”

# Debutul Raisei Ambros

„Când am arătat primele tablouri unui curator de artă la Londra, acesta mi-a spus: «Lasă absolut totul și apucă-te de pictat serios. Ăsta e viitorul tău». Așa și am făcut, anul 2019 mi l-am dedicat artei și rezultatele nu au întârziat să apară. Din octombrie până acum, am la activ 10 expoziții internaționale de grup și urmează prima expoziție personală în SUA.
Am fost descoperită de către Galerie Événementielle din Paris pe un grup de Abstract pe Facebook – în prezent toți căutătorii de talente sunt online –, care m-a invitat să-mi afișez lucrările în cadrul unei expoziții internaționale. În urma succesului la public, m-au invitat să organizăm și expoziția personală în acest an.”

Lucrare semnată de Raisa Ambros

# Arta Raisei Ambros

„M-a fascinat dintotdeauna arta abstractă. E un limbaj prin care reușești să comunici foarte multe idei, stări, concepte, informație. Lucrările mele au proprietatea de a fi atârnate în patru poziții, de fiecare dată exprimând cu totul altceva. Fiecare poziție și perspectivă comunică lucruri și stări diferite, o poveste aparte. Reușești să stai în fața lor ore sau chiar zile întregi și să continui să descoperi detalii noi, combinații, legături.

Calitatea cea mai de preț descoperită în timpul creației este simțul înnăscut al culorilor. Simt energia culorilor și le combin într-un mod special, foarte armonios, care emană o forță energetică majoră, element sesizat din prima privire. Multe persoane aleg arta mea ca terapie.

Lucrare semnată de Raisa Ambros

Am încercat să abordez mai multe stiluri de abstract, am lucrări pentru toate gusturile: de la tablouri foarte mari, care sunt perfecte pentru case moderne și oficii (colaborez deja cu o galerie din Paris care m-a inclus într-un proiect de vânzare și închiriere de opere pentru oficii), până la picturi pentru industria textilă sau cele care se pot aplica pe gadgeturi.”

# Stilul Raisei Ambros

„Diverși spectatori au depistat în operele mele asemănări sau influențe ale marilor pictori, însă eu am descoperit stilul meu și acum lucrez la perfecționarea și evoluția sa. Mi-aș dori într-o zi să se vorbească de stilul Ambros așa cum se vorbește de stilul Basquiat sau Pollock.”

Lucrare semnată de Raisa Ambros

# Procesul de creație

„Îmi place să dau maximum din prima: încerc să termin opera într-o sesiune sau câteva, menținând acea stare de spirit și inspirație, fluxul de energie creat în acel moment. Durează ceva timp să intru în acea stare divină de inspirație: izolare totală de persoane, de preocupări, de telefon. Muzica preferată și concentrare maximă la operă în curs de realizare, apoi, la un moment dat, se atinge acea contopire energetică fizică și mentală cu tabloul și culorile, acea stare zen în care inspirația curge și vizualizezi unde în mișcare și detalii care apoi dau viața operei. Evident, această stare zen e unică de fiecare dată.

Personal, încerc să-mi mențin o energie pură și o stare de spirit mereu pozitivă, stările de stres sau de depresie se vor transpune neapărat în operă și, respectiv, se vor transmite spectatorului.

Uneori trebuie să găsesc soluția în câteva secunde, căci vopseaua în acrilic se usucă foarte repede. Dar au fost situații în care am muncit luni de zile la un singur tablou până am fost satisfăcută.”

Lucrare semnată de Raisa Ambros

# Cum este percepută arta Raisei de către public

„De obicei, spectatorii rămân fascinați în fața gamei cromatice. Imaginile sunt foarte complexe, puternice, expresive. Te poți scufunda ore întregi și privi în codurile formelor și vei descoperi de fiecare dată o formă, o culoare, o poveste nouă. E interesant că fiecare are viziunea sa asupra operei și îmi face mare plăcere să aud infinite versiuni de interpretare și de titlu, cu atât mai mult cu cât ele pot fi atârnate în diverse poziții care dau cu totul o altă semnificație, perspectivă, percepție și stare emotivă.

Ele se nasc din emoții și transmit emoții. Pentru mine e important cum te face să te simți opera mea. Dacă reușește să te încarce din punct de vedere energetic, să-ți schimbe dispoziția, starea de spirit, viziunea asupra existenței. În unele abstracte au fost intuite diverse chipuri umane, iar în lucrarea Quantum Physics cineva a zis că a văzut chipul lui Iisus. În concluzie, intenția mea prin artă e de a transmite frumosul la cel mai profund nivel, ca aceeași operă să dea energie dimineață și relaxare seara, inspirație în timpul zilei și dragoste noaptea.”

Lucrare semnată de Raisa Ambros

# Despre expozițiile ce urmează

„Voi expune în același timp în cele două Veneții: la Veneția în Italia vor fi expuse pentru o lună pe durata Carnavalului, începând cu 13 februarie, și la Veneția, Los Angeles, începând cu 14 februarie.

După mai multe expoziții de grup în Europa, visul meu era să expun în America. Lucrările mele au fost apreciate cel mai mult de americani în grupurile de abstract online, de asta vroiam să am deschidere directă la publicul din SUA. Voi merge pentru o săptămână la New York, unde mă voi întâlni cu potențiali clienți, pentru a purta dialog cu posibili curatori și galerii, să vizitez cele mai importante muzee și expoziții. Apoi, la Los Angeles, unde vor avea loc trei târguri de artă.

M-am înregistrat online să particip la târgul de artă din Los Angeles, organizat de stARTup Art Fair, singurul eveniment de acest gen creat pentru artiști și de către artiști. Condițiile de participare erau pentru artiștii locali, însă eu am încercat să aplic din Regatul Unit știind că, dacă trec selecția, atunci granița dintre Europa și America este depășită. Nu a fost ușor. Fiecare târg stARTup este jurizat de un impresionant și mereu schimbător Comitet de selecție al galeriștilor, curatorilor și artiștilor cunoscuți pentru a asigura o expoziție coezivă, bine curată. Artiștii știu, când sunt selectați, că au trecut de o barieră înaltă. Am fost foarte emoționată când mi s-a comunicat că voi avea prima mea expoziție personală la Los Angeles, într-un eveniment atât de vast, alături de artiști de anvergură din Statele Unite, Regatul Unit și Țările de Jos. Sunt unica artistă din Republica Moldova, România, Italia care participă la acest târg de artă, căci le reprezint deopotrivă pe toate trei.

Specific acestui proiect mai este faptul că târgul este organizat într-un hotel trendy în stil de artă contemporană, în cazul de față la The Kinney Venice Beach, pe malul oceanului Pacific. Fiecare artist selectat expune într-o cameră de hotel, pentru a da impresia concretă a operelor într-o încăpere, care arată mai mult a open studio. Eu voi expune în jur de 30 de lucrări într-o suite, la numărul 308. Vânzarea se face direct publicului. Astfel, în câteva zile se pot realiza conexiuni mai importante cu colecționarii, galeriștii, designerii de interior și curatorii decât s-ar putea face pe parcursul unui an întreg.”

Lucrare semnată de Raisa Ambros

Raisa ne-a povestit că, în paralel cu expozițiile de grup, va pregăti alte expoziții personale la Paris, Milano, Roma, Chișinău, București, Moscova, Budapesta și Londra. Așadar, dacă aveți posibilitatea, nu ezitați să cunoașteți arta moldovencei Raisa Ambros.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente