Persoanele HIV pozitive din Republica Moldova au obținut acces la serviciile de fertilizare in vitro

fertilizare
Foto: mamaplus.md

Pe 27 ianuarie 2020, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a semnat Ordinul numărul 83 prin care scoate interdicția pentru fertilizarea in vitro pe care o aveau până acum femeile și bărbații care trăiesc cu HIV.

Interdicția respectivă are rădăcini într-o perioadă când nu existau metode eficiente de tratament și de prevenire a transmiterii HIV de la mamă la copil.

Problema a fost relevată în anul 2018, în cadrul analizei legislației naționale în domeniul HIV, efectuată de PNUD Moldova și UNAIDS, când Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă” a început să lucreze asupra unui șir de chestiuni din acest raport. Puțin mai târziu, în 2019, organizația neguvernamentală „Mame pentru viață” a comunicat publicului larg despre un caz când unei femei HIV pozitive i-a fost refuzat serviciul de fertilizare in vitro.

În acest context, cele două organizații s-au adresat Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, unde, în luna decembrie 2019, a fost creat un grup de lucru care a elaborat amendamentele necesare în ordinile ministerului.

Ca rezultat, acest serviciu este deja accesibil, fără discriminare, și persoanelor care trăiesc cu HIV în Moldova.

În Republica Moldova, conform datelor estimative ale Centrului Sănătatea Reproducerii şi Genetica Medicală, 20 % din numărul total de cupluri de vârstă reproductivă, suferă de o formă sau alta de infertilitate, iar pentru 2,5 % dintre femei, fertilizarea in vitro poate fi singura posibilitate de a mai avea copii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente