Să fim în siguranță! Astăzi marcăm Ziua internațională a protecției datelor

identitate_protectie_bizlaw.md__thumb2-1
Foto: RADOR.ro

Ziua internațională protecției datelor a fost lansată de Consiliul Europei în 2006 și este sărbătorită în toată lumea. În acest sens, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) va desfășura o serie de activități de informare a populației până pe 30 ianuarie.

În acest an, în premieră, CNPDCP va desfășura consecutiv o serie de activități în care sunt vizate trei grupuri-țintă: părinți, studenți și copii. Scopul evenimentelor este de a spori gradul de conștientizare în societate a importanței protecției datelor cu caracter personal.

Mai jos puteți vedea agenda evenimentelor.

# 28 ianuarie. Eveniment dedicat părinților – „Protejează-ți copilul în mediul online!”. Activitatea este organizată de CNPDCP în comun cu Inspectoratul General al Poliției (IGP), Inspectoratul Național de Investigații din cadrul IGP (INI), Asociația Obștească „Părinți Solidari” și Compania de telefonie mobilă „Moldcell”, cu suportul Direcției generale, educație, cultură, tineret și sport din Chișinău.

# 28 ianuarie, ora 16.00. Eveniment pentru studenți și societatea civilă. Masă rotundă cu genericul „Concilierea dreptului de acces la informație și dreptul la protecția datelor cu caracter personal în Republica Moldova. Provocări, dificultăți și posibile soluții”. Activitatea este organizată de CNPDCP cu participarea experților din cadrul Promo-Lex, Centrul de Investigații Jurnalistice, Centrul de Resurse Juridice, studenți ai anului III de la Facultatea de Drept, Universitatea Liberă Internațională din Moldova și studenți ai anului III de la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

# 30 ianuarie. Eveniment pentru copiii din cadrul Centrului Republican pentru Copii și Tineret „ARTICO” – „Protecția datelor cu caracter personal exprimată prin desen”. În cadrul acestei activități artistice, vor fi selectate 12 dintre cele mai reprezentative lucrări care, ulterior, vor fi tipărite pe calendarul CNPDCP pentru anul 2021.

Vă reamintim ce înseamnă date personale și dreptul la viața privată și menționăm câteva repere generale pe partea de legislație:

— prima lege care reglementează protecţia datelor a fost Bundesdatenschutzgesetz, o lege federală germană ce a fost adoptată în 1977;

— la nivel european avem, încă din 1995, o Directivă cu privire la protecția datelor cu caracter personal;

— Constituția Republicii Moldova garantează tuturor cetățenilor dreptul la viața intimă (…), prevedere stipulată în art 28;

— în Moldova mai avem și Legea nr.133 /2011 privind protecţia datelor cu caracter personal.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente