(foto) Sindromul Down, inspirație și toleranță într-o creație a unei tinere designere din Moldova

colectie haine (1)

Proiectul Fashion a luat numele „21”, reprezentând cea mai comună afecțiune genetică (trisomia 21) cauzată de prezența unui cromozom 21 suplimentar.

Proiectul a fost realizat în cadrul primei ediții de Fashion Project a Universității Tehnice a Moldovei de către tânăra designeră Țurcan Dorina.

Inspirată de oameni și dorința de a transmite un mesaj prin ținuta creată, a decis să abordeze tema Sindromului Down în semn de toleranță și accent pe faptul că suntem diferiți, dar aceeași. Ținuta are drept inspirație ciorapii purtați diferit – considerat un mod de solidaritate pentru persoanele cu acest Sindrom.


„Moda actuală a căpătat mai multe forme de exprimare a unei probleme, transmite mesaje, emoții și idei conceptuale. Am ales să creez un compleu vestimentar pentru femei format din două  piese. Puloverul este împletit manual din două nuanțe care fac parte din tendințele anului 2020, verde mentă și albastru marin, acestea sunt divizate strict în două culori diferite, astfel transmite ideea de „diferit, dar același”. De asemenea, urmărind tendințele, am ținut cont de trendul mânecilor voluptoase, am ales de a crea un detaliu neobișnuit acestui pulover, o mânecă bufantă din tull cu o lungime expresivă”, spune tânăra.

De aici rezultă ideea că fiecare persoană în sine exprimă o identitate care o face să fie diferită de alții. Pentru fiecare în parte aceasta se manifestă diferit: „Ca legătură a ideii am creat mănușa transparentă care simbolizează semnul ,«stop» în legătura cu unele persoanele ce poartă în ADN sindromul Down. Salopeta de siluetă liberă oferă libertate în mișcare, iar detaliile care sunt purtate asimetric repetă motivul ciorapilor”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente