Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale” a pregătit pentru tine patru spectacole care se vor juca în această săptămână. Alege opera care-ți place cel mai mult și petrece timpul frumos!
# 30 ianuarie, ora 18.30. „Năpasta” de Ion Luca Caragiale
În „Năpasta”, regizorul Alexandru Grecu structurează colizia motrice în jurul Ancăi în interpretarea Ludmilei Gheorghiţă; ea e femeia dorită de toţi, asaltată, asediată, ea propulsează acţiunea, dând dovadă de temperament şi expresivitate. Bioenergetica protagonistei rămâne incontestabilă în acest spectacol neobișnuit.
Şi mai are spectacolul un punct forte – muzica purtând semnătura lui Anatol Ştefăneţ şi a prestigioasei formaţii Trigon. Ambianţa dramatică a evenimentelor impunea o coloană sonoră adecvată şi ea s-a găsit: starea sufletească a personajelor o redă toaca în diferite ritmuri, uneori scoţând esenţa, fiorul acţiunii, în altele anticipându-l cu subtilitate. Forţa de sugestie a componentului muzical e întregită pe alocuri de discrete bătăi de clopot, dar şi de urletele sinistre ale lupilor…
Este remarcabilă și scenografia spectacolului, purtând, de asemenea, semnătura lui Alexandru Grecu, artist al poporului. Costumele sunt realizate de Rodica Bargan și Lilia Căruță. În afară de Ludmila Gheorghiță în rolul Ancăi, din distribuție mai fac parte Ion Grosu (Dragomir), Gheorghe Gușan (Gheorghe) și Alexandru Crâlov (Ion).
# 31 ianuarie, ora 18.30. „Maestrul și Margarita” de Mihail Bulgakov
Sandu Grecu rezolvă regizoral problema din start, enunţând (scenografic şi lingvistic) „edificarea” Turnului Babel, acceptând astfel, convingător, dialogul în diferite limbi: ebraică, germană, rusă, spaniolă, italiană, română… Desigur, i se vor formula diferite reproşuri „ştiinţifice”, însă sinceritatea limbajului ne pune faţă în faţă cu adevărul. Ne place sau nu, spectacolul e de actualitate şi imaginea artistică e originală, chiar de nu avem încă răspunsuri la multiple întrebări pe care ni le pune regizorul şi, la rându-i, le pune autorul regizorului.
# 1 februarie, ora 18.30. „Neața, treci înapoi în pat!” de Peter Quilter
„Neața, treci înapoi în pat!”, după textul autorului englez Peter Quilter, este o comedie despre mame posesive, copii răsfățați, dar și despre cum e să trăiești în cuplu după principiile și regulile altora.
Barbara, mama posesivă, în interpretarea actriței Ludmila Gheorghiță, întruchipează prototipul mamei posesive care, din mare dragoste pentru fiica ei, își asumă prea multe obligații legate de viața tânărului cuplu. Fiind mereu prezentă în viața fiicei sale, Kelly, aceasta nu ezită să-și bage nasul chiar și în intimitatea cuplului, privându-i de dreptul de a lua singuri decizii care țin doar de ei doi. Mai mult decât atât, nebunia ei ajunge până la etapa în care doar ea este stăpână pe cheia de la dormitorul lor, pe care decide să le-o facă cadou doar în ziua nunții lor.
Această comedie modernă, de Nicolae Poghirc, plină de haz și savoare, aduce în scenă nu doar realitatea vieții de cuplu, cu dragoste, dar ne „spune”, o dată în plus, că toți în această lume suntem creați după legile Universului, care „lucrează” să ne facă pe fiecare cât mai diferit de celălalt.
# 2 februarie, ora 18.30. „Ce vrăji a mai făcut soția mea?” după John Tobias
Noul spectacol – o adaptare scenică după textul dramaturgului John Tobias – este o satiră puternică la adresa societăţii nord-americane, unde relaţiile interumane şi mai ales cele familiale au ajuns într-un puternic impas. Ideea spectacolului este o invitaţie la normalitate, la rezolvarea problemelor fără adjuvanţi în cuplu, la valorile familiale fireşti şi asta, bineînţeles, cu o mare încărcătură de umor.
Cei cinci actori care se produc în această comedie – Nadejda Crâlov (Liv), Gheorghe Gușan (Connelly), Roman Gopșa (Griffin), Daniel Ciobanu (Hoțul), Doina Gopșa (Louise) – fac o echipă de zile mari, reușind să creeze, sub bagheta maestrului Mihai Panaitescu, o reprezentaţie gen Broadway de toată frumusețea.
Vânzări, rezervări bilete se pot face pe satiricus.md ori la numărul de telefon +373 22-20-28-90 sau 069416078.