Abuz în serviciu, fals în acte publice și amestec în înfăptuirea urmăririi penale. Procurorii i-au înaintat învinuirea definitivă lui Viorel Morari

88DB5102-E1AB-4023-8C86-30FBF2ABDADD_w1023_r1_s-920×517

Procuratura Generală i-a înaintat fostului șef al Procuraturii Anticorupție învinuirea definitivă. Astfel, pe lângă cele două capete de acuzare înaintate anterior – „abuz în serviciu” și „fals în acte publice” –, procurorii au probat încă o componență de infracțiune în acțiunile acestuia, și anume „amestecul în înfăptuirea urmăririi penale”. Dosarul acestuia urmează în curând a fi finalizat și deferit justiției.

Viorel Morari este învinuit că ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care ar fi înregistrat-o contrar prevederilor legale, în baza căreia a pornit o cauză penală şi a falsificat o serie de acte procesuale. Respectivele acțiuni, potrivit probatoriului, au fost comise atât în interes personal, cât și în interesul petentului, dar și altor persoane din anturajul acestuia, cu scopul de a-i proteja de implicare, în calitate de bănuiţi, în cauza penală privind frauda bancară şi a obstrucționa cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a dosarului.

„Procurorii au depus demers de prelungire, cu încă 30 de zile, a mandatului de arestare în privința fostului procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, urmând ca instanța de judecată să fixeze data și ora examinării acestuia. Necesitatea cercetării acestuia în arest preventiv este dictată de gravitatea infracțiunilor incriminate, rezonanța socială a cazului, circumstanțele care ar putea determina persoana să împiedice urmărirea penală și posibilitatea eschivării de răspundere penală”, se arată într-un comunicat.

Printre argumentele invocate de procurori pentru cercetarea lui Viorel Morari în arest este suspiciunea rezonabilă de exercitare a presiunilor asupra martorilor acuzării, care au fost subalterni ai învinuitului.

Amintim că Viorel Morari este bănuit că în martie 2017 a primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi ulterior urmărirea penală şi falsificând în cauza penală mai multe acte procesuale. Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petiționarului şi a mai multor persoane din anturajul lui, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară – furtul miliardului – şi pentru a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale.

În cadrul urmăririi penale, Viorel Morari nu a recunoscut comiterea infracţiunilor de care este bănuit și pledează nevinovat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente