(video) Efectele concesionării Aeroportului Internațional Chișinău – fluxul anual al pasagerilor s-a dublat în ultimii șase ani

avion111

Din momentul în care a fost transmis în concesiune companiei AVIA Invest, fluxul anual al pasagerilor Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) a crescut de mai bine de două ori. Acum șase ani, când aeroportul a fost dat în concesiune, fluxul de pasageri era de 1,3 milioane de pasageri, iar în 2019 acest indice a ajuns la aproape trei milioane.

Un filmuleț publicat pe canalul de YouTube al AIC arată cum s-a modernizat multilateral aeroportul după concesionare.

Autorii filmului menționează că AIC a fost recunoscut de câteva ori ca fiind aeroportul cu cea mai dinamică dezvoltare în spațiul CSI. Numărul zborurilor de pe aeroport s-a triplat în ultimii ani, ajungând, în 2018, la circa 28 de mii.

În afară de investițiile majore făcute în infrastructura AIC, printre prioritățile concesionarului se numără crearea condițiilor necesare pentru asigurarea securității zborurilor, iar în acest context se înscrie și reparația pistei de decolare/aterizare, precum și a căilor de rulaj.

Pentru renovarea completă a pistei a fost contractată o firmă germană prestigioasă cu renume mondial, care a folosit cele mai moderne tehnologii, spune Oleg Tătaru, șeful Serviciului Aerodrom, amintind că anterior, din cauza pistei vechi, aterizările și decolările aeronavelor adesea întârziau.

„Ne propunem să facem cât mai sigure zborurile de pe AIC și să oferim pasagerilor maximul de confort”, spune Oleg Tătaru.

Arhitectul Vladimir Pânzaru, unul dintre autorii proiectelor de modernizare a AIC, afirmă că principalul concept al transformărilor s-a bazat pe obiectivul de a face aerogara cât mai comodă pasagerilor, astfel încât să le trezească doar amintiri plăcute.

Filmulețul relatează și despre planurile de viitor ale companiei AVIA Invest. Cel mai ambițios ține de construcția unui terminal ultramodern și transformarea AIC într-un hub avia de importanță continentală sau chiar mondială.

„Ne propunem să extindem harta destinațiilor, să atragem mai multe companii aeriene. Acum, negociem intens cu unele dintre ele”, spune Olga Botnari, specialist Marketing, AVIA Invest.

În filmuleț se mai menționează că, în perioada următoare, investițiile care vor fi făcute într-o serie de proiecte de modernizare vor depăși suma de 200 de milioane de euro și vor genera crearea câtorva mii de locuri de muncă pentru moldoveni.

În prezent, 19 companii aeriene operează zboruri regulate şi charter prin AIC spre 40 de destinaţii din toată lumea.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente