Regulile pe care trebuie să le respecți pentru ca să previi cazurile de infecție cu coronavirusul

coronavirusul

Noul coronavirus (2019-nCoV) care a fost depistat pentru prima dată la un pacient cu pneumonie din regiunea Wuhan, China s-a răspândit în mai multe regiuni ale lumii. Astfel, la câteva săptămâni după ce a fost înregistrat primul caz în prezent sunt confirmate peste 600 de cazuri.

Vezi mai jos care sunt recomandările OMS cu referire la călătoriile internaționale și prevenirea cazurilor de infecție cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCoV) în rândul populației vizează reducerea riscului de transmitere a infecțiilor respiratorii acute în timpul deplasării în sau din zonele afectate prin:

# evitarea contactului strâns cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute;
# spălarea frecventă a mâinilor, în special după contactul direct cu oamenii bolnavi sau cu mediul în care se află aceștia;
# evitarea contactului strâns cu fermele de animale sau cu animalele sălbatice;
# călătorii cu simptome de infecție respiratorie acută trebuie să respecte eticheta tusei (mențineți distanța, acoperiți gura în timpul tusei și strănutului, spălați-vă pe mâini).

În cazul simptomelor care sugerează prezența unei boli respiratorii înainte, în timpul călătoriei sau după, călătorii sunt încurajați să solicite asistență medicală și să informeze lucrătorii medicali despre istoricul călătoriei.

În prezent, există informații limitate cu privire la caracteristicile epidemiologice și clinice ale infecției cauzate de 2019-nCoV. Vezi mai jos care sunt aspecte clinico-epidemiologice, de prevenire și tratament a bolii:

De obicei, pacienții prezintă febră (minimum 38 grade Celsius), tuse, iar in cazurile mai severe, dificultate la respirație. Evoluția clinică gravă a bolii s-a determinat în aproximativ 20% din cazurile de boală confirmate de laborator, iar 17 cazuri s-au soldat cu deces până la momentul actual.

Perioada medie de incubație a bolii observată în focarul din China este de 7 zile, variind între 2–14 zile.

Prin ancheta epidemiologică s-a stabilit o legătură a îmbolnăvirilor la oameni cu vizitarea piețelor de pește/fructe de mare și contactul cu animale vii. Totodată s-au detectat cazuri de boală fără legătura epidemiologică cu piețele sus-menționate, ceea ce sugerează posibilitatea că sursa de agent patogen este mai larg răspândită, fiind determinată transmiterea inter-umană.

La momentul actual nu există un vaccin specific pentru prevenirea cazurilor de infecție cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCoV).

Tratamentul bolii este simptomatic, inclusiv în funcție de starea clinică a pacientului.

Reamintim că între timp, în trei muzicieni din Moldova au fost într-un turneu de 50 de zile în China. Aceștia au evoluat în Wuhan, zonă unde este focar de coronavirus. Aceștia au participat alături de alți muzicieni din România. Muzicienii moldoveni au fost trimiși acasă. Unul dintre aceștia se află în prezent în carantină, iar situația celorlalți doi nu este clară.

Ministerul Sănătății din Moldova a declarat că nu cunoaște nimic despre muzicienii moldoveni întorși recent din zona chineză afectată de coronavirus.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente