În anul 2020, sunt planificate lucrări de reabilitare a drumurilor în valoare de circa 6 miliarde de lei

drumuri
Foto: moldova.org

Programul de reabilitare şi modernizare a drumurilor din Republica Moldova, care urmează să fie implementat anul curent, a fost prezentat vineri, 24 ianuarie, de Anatol Usatîi, ministrul economiei şi infrastructurii. Potrivit oficialului, în total, în 2020, sunt planificate licitaţii pentru efectuarea lucrărilor în valoare de aproape 6 miliarde de lei.

Conform ministrului, în anul curent au fost lansate licitaţii pentru lucrările de reabilitare şi modernizare a traseului R13 Bălţi-Floreşti (40 km), estimate la 704 milioane de lei; reabilitarea porţiunii G50 Floreşti-Nicolaevca-Sângerei, cu valoarea de 150 de milioane de lei, reabilitarea traseului R26 Mihailovca-Cimişlia (65 de milioane de lei), reabilitarea şi modernizarea drumului Căuşeni-Ştefan Vodă (132 de milioane de lei), reabilitarea şi modernizarea porţiunii de drum R31 Tudora-Palanca (100 de milioane de lei), reabilitarea sectorului R36 Tvardiţa-Ceadâr-Lunga (100 de milioane de lei), modernizarea M2 primei centuri de ocolire a municipiului Chişinău (410 milioane de lei), reabilitarea şi modernizarea conexiunii G98 Lozova-M1 (90 de milioane de lei), reabilitarea porţiunii G109 Delacău-Bulboaca (120 de milioane de lei), reabilitarea sectoarelor Mihailovca-Valea Perjei şi Cimişlia-Iargara, cu un cost de 145 şi respectiv 165 de milioane de lei, precum şi reabilitarea şi modernizarea porţiunii Baurci-Congaz (45 de milioane de lei), scrie Moldpres.

„Este vorba de drumuri cu o lungime totală de aproape 200 de kilometri şi lucrări cu un cost de peste 2,2 miliarde de lei, pentru care de la începutul anului au fost deja lansate licitaţiile pentru dreptul de a efectua aceste lucrări”, a explicat de Anatol Usatîi.

Totodată, ministrul a precizat că pe parcursul lunilor următoare vor fi lansate licitaţii şi pentru efectuarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a tronsonului Criva-Bălţi, cu lungimea de 133 km, pentru care se vor cheltui aproximativ 2,5 miliarde de lei, modernizarea drumului R21 Morozeni M5 (110 milioane de lei), modernizarea sectorului 2 al drumului de centură al municipiului Chişinău (615 milioane de lei), construcţia drumurilor de ocolire a oraşelor Cimişlia (230 de milioane de lei) şi Vulcăneşti (170 de milioane de lei).

Anatol Usatîi a specificat că acestea sunt lucrări necesare preconizate pentru reconstrucția a 170 km de drumuri, estimate la circa 3,6 miliarde de lei.

Reţeaua totală de drumuri publice din Republica Moldova constituie mai mult de zece mii de kilometri, dintre care peste şase mii de kilometri sunt gestionaţi de Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI), prin intermediul Administraţiei de Stat a Drumurilor. Peste 3 000 de kilometri sunt drumuri locale, gestionate de autorităţile publice locale şi aproximativ 30 de mii de kilometri sunt drumuri comunale şi străzi.

Reporter stagiar: Petru Beșleaga

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente