Rezultatele privind implementarea măsurilor de protecție socială a populației. Câte persoane au beneficiat de suport financiar de la începutul acestui an

ministra sanatatii

Circa 525 de mii de persoane deja au beneficiat de suportul financiar unic în sumă de 700 de lei, din cei 581,7 mii de lei preconizați, iar 26 528 de participanți la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova, la acţiunile de luptă din Afganistan şi pe teritoriile altor state, ridică alocații lunare de stat majorate cu 200 de lei.

În același timp, 44 de victime reabilitate ale represiunilor politice din perioada anilor 1917-1990, care nu sunt beneficiari de pensii sau alocaţii sociale de stat, au depus cereri de acordare a alocaţiei lunare de stat.

Rezultatele privind implementarea măsurilor de protecție socială a populației, aprobate la sfârșitul anului 2019, au fost prezentate în cadrul unui briefing de presă de către ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Conform informațiilor prezentate, 12 595 de persoane cu dizabilități au ridicat alocații sociale de stat majorate cu 40 % din cuantumul pensiei minime de dizabilitate, suma fiind majorată cu 323,8 lei pentru dizabilitate severă, 302,21 lei – dizabilitate accentuată și 215,87 lei – dizabilitate medie. La fel, 9 063 de persoane vârstnice au primit alocații sociale majorate cu 323,78 lei.

Totodată, 9 010 beneficiari ai pensiei de urmaș pentru copiii de până la 18 ani sau, în cazul în care aceștia continuă studiile, până la 23 de ani, ridică lunar prestații sociale majorate, în sumă de 1044,21 lei.

Viorica Dumbrăveanu a menționat că, pentru perioada rece a anului, 181 de mii de familii au ridicat ajutorul social majorat cu 150 de lei, în prezent fiind în sumă de 500 de lei, iar în anul curent de indemnizație unică la nașterea copilului, majorată cu 388 de lei și care constituie 8 299 de lei, vor beneficia circa 40 358 de copii.

O acțiune importantă care va fi realizată în acest an este revizuirea perioadelor de reexaminare a pensiilor pentru limită de vârstă. Astfel, vor fi recalculate pensiile beneficiarilor de pensii stabilite până la 1 ianuarie 1999 și care au realizat un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani după stabilirea pensiei. În prezent, la CTAS sunt depuse 2 178 de cereri de reexaminare a pensiei.

Tot în 2019 a fost aprobată introducerea unei noi prestații care se acordă lunar soţului supraviețuitor pe o perioadă calculată reieşind din perioada pentru care a beneficiat soţul decedat de pensie pentru limită de vârstă. În prezent, au fost depuse 25 de cereri de acordare a indemnizaţiei lunare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente