Premieră în Grecia. Ekaterini Sakellaropoulou devine prima femeie președintă în istoria țării

grecia
Foto: al jazeera

Premieră în Grecia! Parlamentul de la Atena a ales pentru prima dată în istorie o femeie în calitate de președintă. Ekaterini Sakellaropoulou a fost aleasă miercuri, 22 ianuarie, transmite AFP.

Sakellaropoulou are 63 de ani și e specialistă în drept al mediului. Aceasta este fosta președintă a Consiliului de stat al Greciei și a reunit în primul tur de scrutin voturile a 261 dintre cei 300 de deputaţi.

Ekaterini vine la șefia statului după Prokopis Pavlopoulos. Mandatul acestuia în funcția de președinte expiră la 13 martie, prin urmare, în aceeași zi Ekaterini va depune jurământul.

„Alegerea ei este o premieră nu doar prin prisma faptului că este femeie, ci și prin aceea că nu este membră a nici unui partid politic”, a menționat premierul Kyriacos Mitsotakis.

De precizat că, deși este considerat șeful statului și comandant suprem al armatei cu dreptul de a numi guverne și a promulga acte normative precum și de a declara război unor terțe țări, funcția de președinte al Greciei este considerată preponderent onorifică, amintește AFP.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente