(hartă interactivă) Moldova a coborât trei poziții în clasamentul Indicelui Percepției Corupției. Pe ce loc se află în 2019

Fără titlu

Transparency International a lansat clasamentul Indicelui Percepției Corupției (IPC) pentru anul 2019. Moldova a acumulat un scor de 32 de puncte și în prezent se află pe locul 120 din 180 de țări. Comparând cu anul precedent, Moldova a înregistrat un scor mai rău și a coborât trei poziții, în 2018 Moldova era pe locul 117. 

Transperency International Moldova a specificat că 2019 a fost pentru Moldova un an plin de încercări. Menționând schimbul a trei guvernări și legile menite să înlăture regimul oligarhic. De asemenea, s-a stipulat și despre efortului fără succes a Parlamentului de a elucida frauda din sistemul bancar. În același context s-a stipulat despre stagnarea reformelor pentru eficientizarea sistemului judiciar.

Totodată, experții Asociației sunt de părere că pentru a susține statul democratic de drept în Republica Moldova, țările din Uniunea Europeană și din Parteneriatul Estic trebuie să elaboreze și să adopte legi similare Actului Magnitsky, aplicând restricții de circulație și înghețând activele marilor corupți. De asemenea, consolidând cadrul legal de prevenire a spălării banilor, impulsionând activitatea Parchetului European recent creat și facilitând recuperarea activelor fraudate.

În 2019, Republica Moldova s-a situat pe locul 120, comparativ cu vecinii noștri, România s-a situat pe locul 70, iar Ucraina pe locul 126.

Peste 2/3 din țările incluse în clasamentul IPC 2019 au un scor sub 50 puncte, scorul mediu fiind de doar 43 de puncte. În fruntea clasamentului sunt Danemarca și Noua Zeelandă, ambele cu un scor de 87 de puncte, și Finlanda – 86 de puncte. La polul opus se află Siria, Sudanul de Sud și Somalia, respectiv, cu un scor de 13, 12 și 9 puncte.

Indicele Percepției Corupției este evaluat la o scară de la 0 până la 100, unde „0” semnifică corupție totală, iar „100” – lipsă totală de corupție.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente