UTM a lansat prima promoție de masternazi în domeniul securității informaționale

utm mast

Deschis cu suportul proiectului Erasmus+ „Licență și masterat profesional în dezvoltarea, administrarea, gestiunea, protecția sistemelor și rețelelor informatice în întreprinderile din Moldova, Kazahstan, Vietnam – LMPI”, programul de master „Securitate informațională” din cadrul Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică a lansat prima promoție din 12 magiștri.

Mai ieri studenți ai programului omonim de la ciclul licență FCIM-UTM – „Securitate informațională” (patru din cei 12 absolvenți), de la „Calculatoare” (unul) sau activând în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (șase) și Ministerului Apărării al Republicii Moldova (unul), cei 12 au decis să urmeze un program de master pentru a fi în pas cu ultimele tendințe în domeniu.

Ajunși la final de studii, afirmă cu încredere că au făcut alegerea corectă, programul respectiv de master din cadrul FCIM oferindu-le un spectru vast de cunoștințe și competențe în Gestiunea securității informaționale, Auditul SI, Securitatea informației întreprinderii, Securitate avansată a rețelelor informatice, Securitatea tranzacțiilor electronice, Tehnicile de criptanaliză sau Teste de penetrare și sisteme de exploatare, Tehnologii cloud etc. Iar printre renumiții profesori de la FCIM s-au numărat și somități de talie internațională, cum ar fi, de exemplu, Ferucio Laurențiu Țiplea, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, România.

În tutorat cu profesorii de la FCIM, au reușit să aducă în fața Comisiei de evaluare conduse de către Igor Cojocaru, Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale, Academia de Științe a Moldovei (președinte al Comisiei) lucrări de disertație în care au investigat și s-au pronunțat asupra unor importante probleme în domeniu, cum ar fi un model practic de gestionare a riscurilor informaționale sau analiza și investigarea programelor malițioase fără fișiere, elaborate de către masteranzii Cristian Agapii și Ecaterina Nemerenco, sub conducerea lui Victor Beșliu. Masterandul Deonis Robu și-a propus detectarea vulnerabilităților în cadrul unei rețele locale, sub îndrumarea lui Victor Moraru. Discipolii Rodicăi Bulai – Mihail Napadaica și Daria Stupina – au surprins cu un model de securizare a aplicațiilor web și, respectiv, cu soluții de minimizare a riscurilor de inginerie socială. Constantin Mitev și Constantin Țurcanu, discipoli ai lectorului Alexandru Putere, au propus modele de asigurare a securității în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dar și soluții de procesare și analiză a fișierelor jurnal. Iar absolventul Dumitru Tintiuc, sub conducerea lui Valeriu Cernei, s-a expus asupra blocării și raportării atacurilor externe de penetrare a rețelei intranet a Poliției de Frontieră, transmite site-ul UTM.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente