Astăzi a avut loc prima ședință a Consiliul Suprem de Securitate. În urma ședinței, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a ieșit cu declarații. Acesta a menționat patru cele mai importante subiecte discutate în cadrul ședinței. 

În afară de subiectele ordinare, care erau, potrivit lui Igor Dodon, peste 60 de propuneri din partea instituțiilor, s-au discutat patru subiecte de importanță actuală.

# Migrația ilegală. „Am vorbit despre migrația ilegală a unor grupe de persoane, care emigrează din Moldova în Franța, Germania și Olanda și solicită azil politic. Au fost deschise trei cauze penale la acest subiect.”

# Aeroportul Internațional Chișinău și Avia Invest. „Sunt trei blocuri de abordări care ne-ar permite rezilierea contractului cu Avia Invest.”

Cele trei blocuri sunt:
cinci dosare penale deschise pe numele celor care au semnat contractul și adresarea în judecată, deoarece contractul contravine intereselor Republicii Moldova;
condițiile contractuale și implementarea planului de investiții. Au fost investite 94 de milioane de euro din 160 de milioane. Respectiv, investitorul nu și-a îndeplinit angajamentele în sumă de 66 de milioane de euro;
condițiile preferențiale pe care le are, legate de monopol și taxa de nouă euro. „Vom merge și pe pista de anulare a taxei de nouă euro. Mergem pe aceste trei abordări, pentru noi este principial să reziliem acest contract.”

# Vânzarea Air Moldova în 2018. „Investitorul a menționat că va achita datoriile de 1,2 miliarde de lei. Am constat că la ziua de azi datoriile au rămas de 1,1 miliarde de lei. Vom convoca o ședință în care vom decide ce să facem. Moldova are bilete vândute în avans de 700 de milioane de lei, bani reali compania nu a investit.”

# Criminalitatea și crimele grave. „Noi putem în fiecare zi să schimbăm miniștrii și prim-miniștrii, dar situația nu se schimbă. Ceea ce se întâmplă acum e rezultatul a câțiva zeci de ani, dar urmează să lucrăm.”