După ce pe 22 noiembrie deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a trimis o solicitare guvernului în care cerea mai multe detalii referitor la împrumutul de 500 de milioane de dolari din Rusia, acesta a primit răspuns de la Ministerul Finanțelor. Potrivit lui, răspunsurile la întrebările solicitate sunt destul de voalate. 

„Am întrebat guvernul despre condițiile împrumutului de jumate de miliard de dolari din Rusia. Mă îngrijorează netransparența din acest proces și mă tem că sub acest împrumut se ascunde o următoare schemă. Precedenții au furat un miliard, iar ăștia vor să împrumute jumate de miliard să aibă ce fura. Este felul meu de a-mi exprima îngrijorarea”, scrie deputatul pe blogul său.

Pe 22 noiembrie 2019, acesta a trimis scrisoare către guvern unde a întrebat dacă acest împrumut a fost o solicitare a părții moldovenești sau a fost o propunere a rușilor. Acesta a vrut să știe și despre rata dobânzii, inclusiv alte comisioane pentru acordarea și deservirea împrumutului, valuta în care se va oferi împrumutul, lista proiectelor planificate pentru finanțare, modul în care acestea au fost identificate, în baza căror criterii și dacă acest împrumut este ajutor condiționat sau nu.

Răspunsul semnat de ministrul finanțelor îl vedeți mai jos:

„Pentru că mă interesează răspunsurile la întrebările mele concrete, din formulările voalate și din omisiuni deduc următoarele: în cadrul vizitei la Moscova, Ion Chicu a «obținut acordul principial» al părții ruse. Deci, este solicitarea moldovenilor. Să mă contrazică dacă e greșit și să spună mai clar data viitoare. Rata dobânzii și alte comisioane – nu se știe, împrumutul deja e anunțat ca și fapt împlinit. Valuta creditului – informația este omisă. Lista proiectelor nu a fost oferită. Împrumutul nu va fi unul condiționat. Asta am înțeles eu din răspunsul de mai sus, pe care l-am acceptat la justa valoare, fără prezumția că suntem neapărat dezinformați sau mințiți”, a adăugat Alaiba.

Mai multe detalii puteți citi pe blogul deputatului.