Cum miliardarii își agonisesc averea: „Evită plata a circa 30 % din taxele la stat și achită doar 4 % din impozite”

international
Foto: thenational.ae

Cei 2 153 de miliardari de pe glob au în prezent mai mulți bani decât 60 % din populația mondială, se arată într-un raport publicat de organizația Oxfam. Sursa principală de îmbogățire a acestora este evaziunea fiscală.

Potrivit calculelor incluse în raport, miliardarii lumii achită de regulă taxe mult mai mici decât cei săraci. Astfel, cei mai bogați oameni achită doar 4 % din impozite și evită plata a circa 30 % din taxele la stat, scrie mold-street.

Potrivit datelor ONG-ului, a cărui metodologie se bazează pe datele publicate de Banca Mondială, revista Forbes și banca Credit Suisse, dar care este contestată de unii economiști, 2 153 de persoane dispun în prezent de mai mulți bani decât cei 4,6 miliarde de oameni cei mai săraci din lume.

În plus, averea a 1 % a celor mai bogați oameni din lume este dublă față de averea a 6,9 miliarde de oameni mai puțin bogați, ceea ce reprezintă 92 % din populația globului.

„Estimările Băncii Mondiale arată că aproape jumătate din populația lumii trăiește cu mai puțin de 5,50 dolari pe zi. Această mare diviziune se bazează pe un sistem economic defectuos. În vârful economiei globale, o mică elită este neimaginat de bogată”, afirmă cei de la Oxfam.

Potrivit autorilor, fără acțiuni decisive, lucrurile se vor agrava în continuare.

Reporter stagiar: Petru Beșleaga

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente