Ministrul justiției dezminte acuzațiile Maiei Sandu cu referire la comisia de evaluare a judecătorilor

fadei

Ministrul justiției Fadei Nagacevschi a venit cu o reacție la acuzațiile Maiei Sandu precum că evaluarea judecătorilor propusă de actualul guvern va duce la controlul politic asupra justiției. Ministrul a îndemnat toți actorii politici să se consolideze asupra scopului comun, să promoveze politici în interesul țării și nu în interes îngust de partid.

Ministrul a mai scris în postare că niciun exponent al partidelor politice, care critică reforma justiției, până în prezent, nu a venit cu vreo propunere de ajustare a propunerii de proiect sau cu propuneri alternative. „Abordarea publică a instrumentului de evaluare, ca fiind o tentativă de preluare a controlului asupra justiției, nu are niciun substrat factologic rezonabil. În schimb, mă obligă să-mi pun întrebarea asupra scopului real urmărit de către fosta guvernare care a promovat instrumentul de evaluare al judecătorilor într-o formulă vădit politizată și vădit contrară Constituției RM și standardelor internaționale”, scrie Nagacevschi.

Totodată acesta scrie că unii politicieni, pe de o parte, critică dorința de a evalua sistemul pentru curățarea acestuia de judecători corupți, iar, pe de altă parte, invocă necesitatea de a curăța și sistemul procuraturii. „Nu este clar cum ar putea fi subjugat sistemul judecătoresc de către politic din moment ce tot procesul urmează să fie monitorizat de partenerii de dezvoltare, iar Comisia de evaluare urmând să fie formată de către Comisia de monitorizare ce ar urma să aibă în componența sa cinci experți internaționali și cinci experți naționali din afara sistemului politic”, a mai adăugat acesta.

Totodată, Fadei dezminte acuzația că sistemul politic a renunțat la evaluarea procurorilor, aceasta fiind o prioritate a guvernării pentru revigoarea sistemului procuraturii.

Amintim că Maia Sandu a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că propunerile actualului guvern, prezentate în Conceptul reformei justiției și în proiectul de lege, prezintă o deviere majoră de la reforma justiției promovată de fostul guvern. Președinta PAS susține că evaluarea judecătorilor propusă de actualul guvern nu va aduce schimbări. De asemenea, mecanismul propus de evaluare ar putea crește riscul implicării politicului în acest proces.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente