PAS: „Guvernul Chicu a luat economiile raioanelor și primăriilor care trebuiau alocate pentru educație și infrastructură”

pas

Guvernul Republicii Moldova a luat economiile autorităților publice locale, destinate finanțării educației și a cheltuielilor capitale, fără a consulta autoritățile publice locale în privința redistribuirii resurselor. Această decizie încalcă principiile de bază ale administrației publice locale și autonomia financiară locală. Declarația aparține Partidului Acțiune și Solidaritate, după Consiliul Politic Național.

„În absența unui mecanism eficient de bugetare multi-anuală, autoritățile publice locale fac economii din transferurile cu destinație specială pentru realizarea unor proiecte mai mari în localități în anul următor. Decizia de a nu pune la dispoziția autorităților publice locale economiile făcute în anul precedent, conform practicii obișnuite, privează autoritățile publice locale de posibilitatea implementării proiectelor de importanță majoră pentru cetățeni”, se precizează în declarația PAS.

Mai mult, Consiliul Politic Național PAS a cerut Guvernului Republicii Moldova să publice toate datele detaliate, pe localități, cu privire la economiile autorităților publice locale, disponibile la 31 decembrie 2019 și să informeze cetățenii cu privire la motivele deciziei de a nu pune la dispoziția autorităților publice locale, în anul 2020, economiile făcute în anul 2019.

De asemenea, aceștia au cerut abținerea de la elaborarea documentelor și luarea deciziilor ce țin de competențele proprii ale autorităților publice locale și continuarea eforturilor de descentralizare financiară începute de guvernul Sandu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente