Creștinii ortodocși marchează astăzi Ajunul Bobotezei. În biserici se face Agheasma Mare

crestini agheasma
Foto: IPN

Creștinii ortodocși care respectă calendarul de rit vechi marchează astăzi, 18 ianuarie, Ajunul Bobotezei. În biserici, de dimineață, va fi săvârșită Sfânta Liturghie, după care se va face Agheasma Mare. Enoriașii sunt chemați la biserică pentru a lua apă sfințită, considerată vindecătoare de diferite boli.

Solicitat de IPN, Octavian Moşin, parohul Bisericii „Întâmpinarea Domnului” a Universității de Stat, a spus că „Boboteaza, sau Botezul Domnului Iisus Hristos, este un bun prilej de rebotezare, reevaluare și de redeșteptare a noastră lăuntrică”.

Dacă pe parcursul anului se face de câteva ori Agheasma Mică, numai două zile pe an, în Ajunul Bobotezei și de Bobotează, se săvârșește slujba de binecuvântare a apelor, conform unor orânduieli speciale și se face Agheasma Mare, care se bea timp de o săptămână după Bobotează.

Octavian Moşin a menționat că astăzi în multe sate preoții merg cu Iordanul să binecuvânteze casele, gospodăriile oamenilor, să viziteze bolnavii care nu au putut merge la biserică să ia Agheasmă Mare și pentru a le aduce vestea Bobotezei, a Arătării Domnului.

Pe 19 ianuarie este prăznuit Botezul Domnului Iisus Hristos, zi în care, la fel, creștinii merg la biserică după Agheasma Mare. Pe 20 ianuarie, creștinii ortodocși de rit vechi vor marca Sfântul Ioan Botezătorul, care încheie șirul sărbătorilor de iarnă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente