Euromonitor International a realizat topul celor mai populare orașe vizitate de turiști în anul 2019. Conform datelor prezentate, cea mai populară destinație printre călători a fost Hong Kong (aproximativ 26 de milioane de vizitatori). Locul doi a fost ocupat de Bangkok, iar poziția a treia i-a revenit Londrei.
Mai jos vedeți top 20 cele mai vizitate orașe în anul 2019.
1. Hong Kong, China
Hong Kong , cunoscut oficial ca Regiunea Administrativă Specială Hong Kong a Republicii Populare Chineze, este o regiune autonomă de pe coasta de sud a Republicii Populare Chineze, înconjurată geografic pe trei pătrimi de Delta râului Perlelor și Marea Chinei de Sud. De-a lungul anilor, poziția geografică și legăturile comerciale au transformat Honk Kongul într-o mare metropolă. Orașul a devenit unul dintre cele mai mari porturi din lume, centru comercial și financiar de prim rang în lume.
2. Bangkok, Thailanda
Bangkok este capitala și cel mai mare oraș al Thailandei, cu o populație de 8 538 610 de locuitori. Orașul este printre cele mai populare destinații de turism din lume, stațiune balneoclimaterica cu ieșire la golful Thailandei și în ultimii ani a devenit un centru economic și social care să rivalizeze cu Hong Kong și Singapore.
3. Londra, Marea Britanie
Londra este capitala Angliei și a Regatului Unit. Este cel mai important centru politic, financiar, cultural și artistic al Regatului Unit și unul dintre cele mai importante orașe ale lumii.
4. Macao, China
Regiunea Administrativă Specială Macao a Republicii Populare Chineze este un mic teritoriu cu statut de regiune autonomă de pe coasta de est a Chinei. Se află la circa 64 km sud-vest de Hong Kong și la 145 km de Guangzhou. Este una dintre cele mai vechi colonii europene din China, datând încă din secolul al XVI-lea.
5. Singapore
Singapore, oficial Republica Singapore, este un oraș-stat insular și cea mai mică țară din Asia de Sud-Est. Este situat în sudul Peninsulei Malay și a statului malaysian Johor, 137 km nord de la ecuator. Conform unei analize publicate de Culture Trip în 2016, face parte din primele zece cele mai moderne orașe din lume.
6. Paris, Franța
Paris este capitala și cel mai mare oraș din Franța. Orașul este traversat de fluviul Sena, în nordul Franței, în mijlocul regiunii Île-de-France (cunoscută și ca regiunea Paris). Parisul este astăzi unul dintre cele mai mari centre economice și culturale din lume, iar influența sa politică, educativă, divertisment, mass-media, modă, știință și arte contribuie la considerarea sa drept unul dintre cele mai importante orașe din lume.
7. Dubai, Emiratele Arabe Unite
Dubai este cel mai mare oraș din Emiratele Arabe Unite (UAE) după numărul populației. Este situat pe coasta de sud-est a Golfului Persic și este reședința emiratului omonim. Impulsionată de industria petrolului și a gazului, dezvoltarea economică a orașului este rapidă, fiind necesară forță de muncă de peste hotare. Astfel, conform unei statistici efectuate în 2016, 80 % din populație este din străinătate, în special din India și Pakistan, Dubai fiind, procentual, orașul cu cei mai mulți locuitori străini.
8. New York, SUA
Orașul New York este cel mai populat oraș din Statele Unite ale Americii, zona sa metropolitană fiind una dintre cele mai mari zone urbane din lume. Este situat în statul New York, prescurtat NY și are statutul de cel mai mare oraș al Statelor Unite încă din 1790, fiind de asemenea și primul oraș-capitală al statului și locul de numire a lui George Washington ca primul președinte al Statelor Unite.
9. Kuala Lumpur, Malaysia
Kuala Lumpur este capitala și cel mai mare oraș din Malaysia. Marele Kuala Lumpur, de asemenea, cunoscut sub numele de Valea Klang, este o aglomerare urbană de 7,2 milioane de locuitori. Aceasta este cea mai rapidă creștere în regiunea metropolitană a țării, în termeni de populație și economie.
10. Istanbul, Turcia
Istanbul este cea mai mare concentrare urbană a Turciei și singurul megalopolis din lume întins pe două continente. Istanbulul este un megalopolis, precum și principalul centru financiar, comercial și cultural al Turciei. Se întinde peste 27 de districte din cele 39 ale provinciei cu același nume, fiind una dintre cele mai mari metropole din lume. Este capitala economică a Turciei și prefectura provinciei cu același nume.
11. Delhi, India
Delhi este un oraș în nordul Indiei, în teritoriul cu același nume, format din orașul vechi Shahjahanabad și orașul nou New Delhi (construit în 1911), care îndeplinește funcția de capitală. Este principalul centru politic și administrativ al țării, nod important de comunicații, mare centru financiar și comercial și posedă aeroportul internațional Palam.
12. Antalya, Turcia
Antalya este un oraș în sudul Turciei, situat la poalele munților Taurus, pe litoralul Mării Mediterane. Este centru administrativ al provinciei cu același nume și una dintre cele mai importante stațiuni de pe litoralul mediteranean (fiind supranumită și capitala „Rivierei turcești”). Printre obiectivele turistice majore se numără Muzeul regional al Antalyei (cu o bogată colecție arheologică), cartierul vechi al orașului, numit Kaleiçi, unde se află porțile împăratului Hadrian (sec. II), muzeul Kaleiçi (în incinta fostei biserici ortodoxe Sf. Gheorghe), mai multe moschei din perioada otomană, printre care și ruinele moscheii Korkut construită în secolul al II-lea ca și templu roman, transformat ulterior în biserică creștină și apoi, în secolul al XV-lea, în moschee ș.a.
13. Shenzhen, China
Shenzhen este un nou oraș în sudul Chinei, în apropiere de Hong Kong, Macao și Guangzhou, formând împreună cu acestea un megalopolis. În 1979 era doar un sat de pescari, acum fiind o metropolă cu peste cinci milioane de locuitori (patru milioane în zona urbană propriu-zisă), prima Zonă Economică Specială.
14. Mumbai, India
Mumbai este capitala comercială a Indiei și găzduiește importante instituții financiare cum ar fi Banca Indiei, Bursa de mărfuri Bombay și sediile grupate ale multor companii indiene. Cu mari oportunități de afaceri și un nivel de trai relativ ridicat, Mumbai a atras oameni din întreaga Indie și din Asia de Sud, transformându-se într-un oraș cosmopolit cu numeroase comunități și culturi. În Mumbai este situat Bollywood, epicentrul hindi al industriei de film și televiziune, care produce anual cel mai mare număr de filme din lume. Mumbai este unul dintre puținele orașe care găzduiește pe teritoriul său un parc național.
15. Phuket, Thailanda
Phuket este o provincie din Thailanda. Situată în regiunea de sud, provincia Phuket are în componența sa trei districte, 17 sub-districte și 103 sate.
16. Roma, Italia
Roma este capitala Italiei. Situat pe malul fluviului Tibru, orașul are o istorie îndelungată, fiind de-a lungul secolelor capitala Republicii Romane, a Imperiului Roman, a Bisericii Romano-Catolice și a Italiei moderne. Roma este un important centru turistic. Printre monumentele cele mai faimoase se numără Colosseumul și Columna lui Traian. O enclavă a Romei este și statul Vatican, un teritoriu suveran al Sfântului Scaun situat într-un cartier roman. Este cel mai mic stat din lume și capitala singurei religii care are reprezentație în Națiunile Unite (ca un stat observator non-membru).
17. Tokyo, Japonia
Tokyo este capitala Japoniei și una dintre cele 47 de prefecturi ale țării. Este cea mai populată zonă metropolitană din lume și e considerat unul dintre cele mai moderne orașe din lume. Aici se află sediul Guvernului Japoniei și reședința împăratului.
18. Pattaya, Thailanda
Pattaya este un oraș resort din Thailanda. Se află pe coasta de est a Golfului Thailandei, la aproximativ 100 de kilometri sud-est de Bangkok, în raza Bang Lamung din provincia Chonburi.
19. Taipei, Taiwan
Taipei este capitala provizorie a Republicii Chineze, situată pe insula Taiwan. Zona metropolitană Taipei este formată din orașul Taipei, județul Taipei (care înconjoară orașul) și orașul Keelung. Industriile principale ale orașului sunt echipamente electrice și electronice, textile, metalurgie și motociclete.
20. Mecca, Arabia Saudită
Mecca este un oraș situat în vestul Arabiei Saudite, într-un bazin încercuit de două lanțuri muntoase, la o distanță de 80 km de Marea Roșie.