ANRE, despre majorarea prețurilor carburanților: „Companiile petroliere stabilesc și modifică de sine stătător prețurile de comercializare”

Carburanți

ANRE menționează că în conformitate cu modificările operate la Legea privind piața produselor petroliere, companiile petroliere de pe piața din Moldova stabilesc și modifică de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat. Prețul se stabilește ținând cont de consumurile și cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală, dar care nu depășește 10 %.

Astfel, prețurile pentru comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat se calculează în baza următoarelor componente:

# prețul de import al produselor petroliere;
# cota accizelor și taxei pe valoarea adăugată aplicată în conformitate cu Codul fiscal al Republicii Moldova;
# cheltuielile comerciale și administrative legate de comercializarea produselor petroliere principale și a gazului lichefiat cu amănuntul;
# rentabilitatea aplicată.

Totodată, politica bugetar fiscală pentru anul 2020 prevede o majorare a cotei accizelor, pentru benzină – 5 960 de lei/tona sau cu 546 de lei (10 %) mai mult decât în anul 2019, pentru motorină – 2 508 lei/tonă sau cu 228 de lei (10 %) mai mult de cât în anul 2019 și pentru gazul lichefiat – 3 580 de lei/tonă sau cu 174 de lei (5 %) mai mult de cât în anul 2019.

Până în prezent ANRE nu a primit nici o informație referitoare la modificările prețurilor pentru produsele petroliere de la operatorii de pe piață. Conform regulamentului în vigoare în cazul modificării prețurilor, companiile în termen de trei zile din data aplicării noilor prețuri trebuie să prezinte agenției calculele care au dus la modificarea prețurilor la panou.

Amintim că astăzi mai multe rețele de benzenării au afişat preţuri noi pentru carburanți. De astăzi, în mai multe benzinării din ţară, preţul la pompă pentru cel mai cumpărat tip de benzină (A-95) este de 19,20 lei cu 55 de bani mai mult decât anterior, iar un litru de motorină costă 17,05 lei, cu 65 de bani mai scump. Experţii economici spun că majorările au fost condiţionate de creşterea accizelor şi evoluţiile de pe pieţele internaţionale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente