(foto, video) Parteneriatele publice-private – „motorul” dezvoltării capitalului uman în IT

tekwill2
Foto: Tekwill

Parteneriatele publice-private sunt esențiale pentru dezvoltarea forței de muncă. Pe lângă faptul că pot îmbunătăți abilitățile studenților pentru necesitățile actuale ale industriei, le mai oferă, în același timp, experiența practică indispensabilă în procesul de angajare. Pregătirea forței de muncă, potrivit tuturor rigorilor din sectorul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, este obiectivul de bază al inițiativelor și programelor realizate în cadrul Proiectului „Tekwill”, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea financiară din partea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei.

Dan Thomson, șeful Departamentului Creștere Economică, USAID Moldova:Cine ar fi crezut că 80 % din produsele IT create în Moldova vor fi exportate? Companiile din țară generează vânzări spre regiuni și restul lumii, fiindcă au avantaje vizibile – găsesc talentele potrivite și implementează cele mai noi tehnologii. Tekwill a devenit un catalizator al oportunităților, oferind tinerilor aptitudinile necesare pentru ziua de mâine. Datorită Tekwill și parteneriatelor care au loc aici, companiile pot rămâne să activeze în Moldova, găsind pe loc forța necesară de muncă.” 

Oxana Paierele, coordonatoare programe, Ambasada Suediei: „Tekwill a devenit un actor important în ceea ce privește calitatea procesului de învățământ. Pe lângă programele de instruire pe care le organizează, acesta a reușit să contribuie la adaptarea programei  universitare. Datorită acestui fapt, studenții își pot actualiza cunoștințele și abilitățile pentru necesitățile actuale ale companiilor IT.”

Ana Chirița, director Proiecte Strategice, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC și coordonator senior al Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în domeniul TIC Tekwill”: „Joburile sunt într-o continuă schimbare, datorită în mare parte tehnologiilor informaționale. Din acest considerent, credem că parteneriatele publice-private pot contribui semnificativ la dezvoltarea abilităților studenților pentru a obține experiența practică necesară să facă față schimbărilor tehnologice și să devină o forță de muncă flexibilă și calificată.”

Compania ISD, implicată în mentoratul programului Tekwill Academy

Unul dintre parteneriatele de succes este cel cu compania ISD, parte a grupului Inther Group și care se ocupă cu dezvoltarea proiectelor de automatizare, mecanizare și robotizare a depozitelor de mărfuri. În Moldova, compania se axează pe dezvoltarea de softuri necesare pentru partea logică a proiectelor și a colaborat cu mai multe companii internaționale, precum DHL sau Ford. În țara noastră, ISD este pe piață deja de 11 ani și are o echipă de circa 50 de angajați specializați pe tehnologiile Java. 

Radu Corlăteanu, Managing Director, compania ISD: „Acum un an jumătate am fost contactați de reprezentanții Tekwill cu invitația de a participa la cursul Java Fundamentals. Am acceptat invitația și în prezent avem mai mulți colegi, care sunt mentori în cadrul programului. Cunoștințele acumulate de mentori în proiectele noastre sunt transmise studenților din cadrul cursului. Astfel, avem oportunitatea de a contribui la dezvoltarea sectorului IT.”

Cursul de instruire în domeniul programării – Java Fundamentals – este lansat de Tekwill Academy în parteneriat cu Oracle. Acesta permite persoanelor care au puțină experiență să acumuleze cunoștințe privind conceptele fundamentale de programare și să deprindă practicile curente utilizate în industria IT. Instruirea oferă o bază solidă pentru lansarea unei cariere în domeniul dezvoltării software.

Ion Pascari, Java Developer, compania ISD, Mentor Java Fundamentals, Tekwill Academy: „Unul dintre avantajele limbajului Java este aplicabilitatea lui. El este aplicat practic oriunde și cu siguranță toți au văzut că «3 miliarde de dispozitive rulează Java». Fiecare desktop rulează Java. Acesta este mereu în top trei și în topul cu unele dintre cele mai mari salarii din sfera IT. Ce face Tekwill aici împreună cu Oracle University? Garantează un material de calitate înaltă, mentori cu experiență în domeniul IT și îți oferă oportunitatea să obții o certificare recunoscută la nivel mondial.”

Java este unul dintre cele mai răspândite limbaje de programare de pe mapamond, fiind folosit de aproximativ 10 milioane de dezvoltatori IT. Java se utilizează pentru dezvoltarea unui număr mare de aplicaţii software şi pentru implementarea acestora în cele mai diferite medii.

Alexandru Bezu, Java Developer, compania ISD, Mentor Java Fundamentals, Tekwill Academy: „Acest curs este un start bun din motiv că lucrăm cu mentori care activează în domeniu și sunt în pas cu toate trendurile și tehnologiile în vogă. Respectiv, ei vor da mereu un sfat cât mai aproape de ceea ce se utilizează la moment.”

Ralierea procesului de instruire în domeniul IT la cerinţele angajatorilor este posibilă în Moldova grație susținerii Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Guvernului Suediei, dar și a partenerilor din sectorul privat și public. Sprijinul oferit de Guvernul SUA și cel al Suediei le permite tinerilor din țara noastră să participe la programe care le deschid calea spre numeroase oportunități, aducându-i cu un pas mai aproape de viitorul dorit, ajutându-i să-și descopere talentele și să își construiască o carieră frumoasă în țară.

Persoanele care doresc să exploreze noi oportunități de carieră și de creștere profesională în domeniul IT sunt invitați la evenimentul „Tekwill Academy Open Doors Day”. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 18 ianuarie, între orele 10.00 și 12.00, la Tekwill (str. Studenților 9/11), iar cei interesați vor avea ocazia să cunoască mentorii, direcțiile și modalitățile de instruire și de certificare, dar și alte detalii utile. Participarea este gratuită și posibilă în baza înscrierii aici.

Cu un număr total de 15 mii de persoane angajate în domeniul IT, sectorul a devansat exporturile de băuturi alcoolice în anul 2019, demonstrând oportunități majore de dezvoltare a domeniului, inclusiv pentru furnizorii de produse și servicii IT.

Chiar dacă sectorul a atestat o creștere oficială a angajaților din IT cu peste 2 000 de persoane, de la 13 456 de persoane în 2018 la 15 552 în 2019, domeniul continuă să lupte pentru dezvoltarea unei forțe de muncă competitive și reducerea insuficienței specialiștilor calificați conform cererilor sectorului privat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente