Organizatorii Festivalului de Film de la Cannes l-au desemnat marţi pe Spike Lee în calitate de preşedinte al juriului ediţiei din 2020. Regizorul american va deveni astfel primul cineast de culoare ce va ocupa această funcţie, informează AFP.

Deşi festivalul de pe Croazetă – cel mai mare din lume – a primit deja, în cadrul juriului său principal, artişti americani de culoare, precum regizoarea Ava DuVernay în 2018 şi actorul Will Smith în 2017, desemnarea unui cineast de culoare în fruntea juriului reprezintă o premieră, potrivit AGERPRES.

„Opinia lui Spike Lee este mai preţioasă ca niciodată”, au declarat Pierre Lescure, preşedintele festivalului, şi Thierry Frémaux, delegatul general, într-un comunicat.

„Când mi-au telefonat pentru a-mi spune că sunt preşedintele juriului, nu-mi venea să cred, eram în acelaşi timp fericit, surprins şi mândru”, a reacţionat Spike Lee, în vârstă de 62 de ani. „Sunt onorat să fiu prima persoană din diaspora africană din Statele Unite care ocupă această funcţie”, a adăugat cineastul.

Spike Lee a prezentat şapte dintre filmele sale pe Croazetă şi a fost recompensat cu Marele Premiu al Juriului în 2018 pentru „BlacKkKlansman”, un film care relatează povestea unui bărbat de culoare infiltrat în Ku Klux Klan.

Filmul „BlacKkKlansman”, pamflet antirasist şi profund anti-Trump, i-a adus apoi lui Spike Lee primul său Oscar din carieră într-o categorie competiţională, după Oscarul onorific ce i-a fost atribuit în 2016.