(foto) Podul peste Nistru dintre orașele Rezina și Râbnița este iluminat pentru prima dată din 1993

IMG_7147

Pentru iluminarea podului au fost instalați 12 piloni noi și montate 70 de becuri LED, eficiente din punct de vedere energetic. Sistemul de iluminare a fost lansat pe 13 ianuarie 2020, marcând sfârșitul sărbătorilor de iarnă prin colinde cântate de locuitorii celor două localități învecinate.

Podul are atât benzi pentru automobile, cât și trotuare, astfel pietonii beneficiind în special de acest proiect. Aproximativ 60 de mii de persoane din întreaga regiune vor putea circula în condiții de siguranță rutieră sporită datorită iluminării simultane a întregului pod.

„Uniunea Europeană este încântată să finanțeze iluminarea acestui pod care leagă orașele gemene Rezina și Râbnița. Dincolo de simbolul puternic al acestuia pentru Programul UE «Măsuri de Promovare a Încrederii», cel mai important este beneficiul concret pentru cetățenii ambelor orașe, care vor traversa acum podul într-un mediu sigur. Asta înseamnă pentru Uniunea Europeană să creeze încredere prin vorbe și prin fapte”, a declarat la inaugurarea iluminatului public ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko.

„Probabil cel mai important aspect este puternicul potențial de promovare a încrederii a sistemului de iluminat public, care rezolvă problemele comunităților și creează un mediu durabil pentru cooperarea peste Nistru”, a spus Dima Al-Khatib, reprezentanta rezidentă PNUD în Moldova.

„Acum e mult mai bine de trecut pe aici, chiar și noaptea târziu”, a spus un muncitor din Rezina, angajat la o fabrică din Râbnița.

Astfel, în 2019 au fost instalate corpuri de iluminat LED de 68 de wați, cu un consum de circa cinci ori mai mic decât cel al becurilor tradiționale și care au o durată de viață garantată de 100 de mii de ore (circa 25 de ani dacă sunt folosite câte 11 ore pe zi). Suma totală a investiției a constituit aproximativ 49 de mii de euro, dintre care aproape 34 de mii de euro – contribuția Uniunii Europene și 15 mii de euro – cea a autorităților locale din Rezina.

Proiectul de iluminare a inclus și încercări fotometrice, datorită cărora pe pod nu vor fi pete întunecate.

Iluminarea podului peste Nistru dintre orașele Rezina și Râbnița este unul din cele 14 proiecte de infrastructură selectate prin concurs deschis și realizate prin intermediul Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD în perioada anilor 2019-2021.

În etapele anterioare ale programului a fost reconstruită și echipată o secție a maternității din Râbnița, precum și renovate câte o secție a spitalului raional și a celui de boli infecțioase din Rezina. În plus, au fost reparate școlile de șah din Rezina și Râbnița.

Programul UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente