(foto) Biblioteca „Matrix” sau librăria în care cărțile plutesc. Cum arată unele dintre cele mai cunoscute biblioteci moderne

collage

Am vorbit săptămâna trecută despre unele dintre cele mai frumoase biblioteci din lume. Rămânând pe aceeași undă, vă propunem să aflați mai multe despre templele cărților.

Cred că pentru fiecare tip de persoană există o bibliotecă unde s-ar simți bine, în lumea lui. Astăzi vorbim despre bibliotecile moderne, unde modernismul secolului nostru s-a îmbinat frumos cu minunata lume a cărților. Deci, să începem excursia imaginară în casele cărților!

# Biblioteca Vennesla de Helen & Hard Architects

Sursă foto: Anne Kjersti Bentsen

Această bibliotecă neordinară se află în Norvegia. Ea este constituită din niște „coaste”, imitări moderne ale scaunelor, care conferă o notă de ceva special întregii biblioteci. De asemenea, aceste coaste sunt confecționate din materiale care „absorb” sunetele, astfel această bibliotecă e perfectă pentru cei care iubesc liniștea.

# Biblioteca „Matrix”

Sursă foto: Dustin Cohen

Cu siguranță ai auzit de producția cinematografică a fraților Wachowski, astfel vei fi impresionat de biblioteca „Matrix” inspirată din această trilogie. Se află în inima capitalei Mexicului și te minunează prin asocierea spațiului cu cărțile. Cele peste 500 de mii de volume sunt amplasate pe rafturi de cristal, într-o clădire rece cu cinci etaje.

# Biblioteca Halifax de Schmidt Hammer Lassen

Sursă foto: Adam Mork

Numită și „biblioteca pilot”, aceasta este constituită din patru blocuri stivuite de sticlă, care, intersectându-se, dau naștere unei construcții moderniste de toate admirația. În perioada verii, acoperișul bibliotecii este transformat într-o terasă literară, unde poți citi în aer liber și poți admira priveliștile orașului Noua Scoția. De asemenea, sălile de lectură sunt utilizate și pe post de open space-uri.

# Biblioteca Conarte de Anagrama

Sursă foto: Pinterest

În interiorul librăriei Monterrey din orașul mexican cu același nume, pentru a-i face pe mai mulți să citească, niște arhitecți ai studioului de design Anagrama au realizat o „cuvetă” confortabilă destinată lecturării. Zidurile de culoarea mării te inspiră și te fac să te simți relaxat. Scările cuvetei improvizate au fost transformate în scaune moi, ceea ce face lecturatul și mai plăcut.

Pe lângă aceasta, alte săli conțin spații de depozitare a cărților realizate asimetric, ceea ce bucură privirea cititorilor.

# Librăria Yangzhou Zhongshuge de X

Sursă foto: gerosknygos.pavb.lt

Deși este o librărie, designul acesteia m-a făcut să o includ în această listă. Plimbările în Librăria Yangzhou Zhongshuge de X din China te vor face să simți că mergi printr-o apă în care plutesc cărți. Arhitecții acesteia menționează că special au creat această iluzie cu ajutorul oglinzilor, deoarece în apropierea librăriei este un râu.

Autoare: Nicoleta Lisevici 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente