(foto) „Am fost onorată să reprezint țara.” Cum e să descoperi Polonia timp de 12 zile și ce reușești să înveți în programul „Study Visits to Gdynia”

2

Fiecare experiență nouă e o piesă în puzzle-ul care ne formează personalitatea. De aceea, Diana Bivol consideră că e foarte important să valorificăm orice oportunitate. În acest context, în vara anului 2019, Diana a trecut bariera fricilor, a acceptat provocarea și pentru prima dată s-a înscris într-un proiect internațional. Tânăra s-a înscris în cadrul proiectului „Study Visits in Gdynia”.

Pentru că e o persoană activă, care se implică în dezvoltarea societății, Diana a fost foarte intrigată când a aflat, datorită prietenilor, despre „Study Visits in Gdynia”. Tânăra recunoaște că a fost ademenită nu doar de vizita în Polonia, ci și de ideea de a o descoperi prin intermediul activității ONG-urilor, istoriilor întreprinderilor de succes, liderilor și politicienilor locali, desfășurarea activităților în școlile și universitățile locale.

„Am deschis formularul și, fără a mă grăbi, am dat răspuns la toate întrebările. O ultimă etapă a fost un scurt video, unde trebuia să conving de ce eu sunt cel mai bun candidat, iar la sfârșitul lunii august am primit mesajul de felicitare.”

Scopul principal al proiectului este de a sprijini dezvoltarea unei societăți democratice atât în ​​Polonia, cât și în străinătate, în special în Europa de Est, astfel că proiectul Study Visit in Gdynia nu doar deschide ușa unei singure culturi, dar și unește tineri activi din Polonia, Moldova, Ucraina și Belarus.

„Prin intermediul acestui proiect se dorește prezentarea informației privind etapele dezvoltării Poloniei din ultimii 30 de ani, de la problemele cu care s-a confruntat, până la deciziile care s-au luat și au schimbat istoria Poloniei, spre o nouă etapă de dezvoltare. Recunosc, este o perioadă scurtă să descoperi istoria unei țări precum Polonia, însă programul a fost foarte bine planificat pentru a prinde informația necesară. ”

12 zile de „Study Visits in Gdynia” = o experiență de neuitat

Timp de 12 zile, cât a durat proiectul, Diana a reușit să cunoască multe persoane care au reușit s-o inspire. Dintre toate întâlnirile cu lideri din domeniul politic, economic și social, tânăra evidențiază două.

„Prima întâlnire este cu senatorul Sławomir Rybicki. Am vorbit despre structura senatului, despre problemele și realizările Poloniei din ultimii ani. Am realizat că activitatea sa politică a implicat atât urcuşuri cât şi coborâşuri, dar important este să fii perseverent, să nu ratezi nicio șansă care apare și să mergi până la capăt, iar stabilirea priorităților este un alt punct important în activitatea politică. Un rol crucial îl au oamenii cu care lucrezi. Este important să avem aceleași valori, să fie oameni de încredere și să fie experți în activitatea pe care o desfășoară.”

A doua întâlnire care a inspirat-o pe Diana este cu Matey Gvugovsky, fondatorul companiei Flowair sau, cum l-ar numi tânăra, Steve Jobs din Polonia.

„A fondat compania în anul 2003 și astăzi este prezent în peste 40 de țări cu produse de încălzire eficientă și ventilație a clădirilor de volum mediu și mare. Pe parcursul activității de antreprenor, și-a structurat câteva puncte importante în desfășurarea unei activități de antreprenoriat. În primul rând, este importantă planificarea sarcinilor și a timpului. În al doilea rând, este important ca un antreprenor să aibă grijă de clienții săi, adică să crească nivelul de încredere al clienților, să crească termenul de utilizare a produselor. Al treilea sfat este să aibă grijă de angajați: să le acorde libertatea alegerii atunci când se iau decizii, să-i învețe să fie responsabili pentru deciziile luate, să investească în cunoștințele angajaților, să le asigure condiții bune de muncă. Al patrulea punct este să aibă grijă de mediu. Citatul după care se conduce este «În fiecare zi aveți o influență pentru a schimba lumea».”

Chiar dacă 12 zile par o perioadă scurtă de timp, Diana menționează că a reușit să acumuleze o experiență de neuitat. „Un lucru este cert – după finalizarea acestei vizite am venit acasă cu un bagaj de cunoștințe, relații de prietenie și o doză bună de energie, pentru a implementa idei de succes, aici, acasă.”

Chiar dacă a avut experiența voluntariatului internațional, Diana a avut emoții când a îndeplinit formularul de înregistrare la proiectul Study Visits in Gdynia. Și ca în cele mai bune tradiții ale tinerilor responsabili, Diana a îndeplinit formularul în ultima zi.

„Sunt atentă la detalii și îmi place să descriu unele evenimente mai amănunțit, deoarece altfel persoana care o să-mi citească formularul nu o să-și poată face o impresie corectă. În schimb, în video am evidențiat doar ceea ce este mai important, după părerea mea, pentru a fi selectat. În astfel de situații mă liniștesc cu o frază, pe care mi-o rostesc în gând: «Diana, tu ești mai puternică decât crezi și mai perseverentă decât te știam».”

„Au fost momente când mă simțeam ca în poveste”

Chiar dacă este un proiect educativ, Study Visit in Gdynia nu te plictisește cu ore lungi. În cadrul acestui proiect vei avea parte de o educație nonformală, prin intermediul liderilor din țară și a vizitelor în punctele de concentrație maximă a culturii.

Gdynia și Gdańsk m-au impresionat! Doresc să evidențiez vizita la Corpul European de Solidaritate, este un muzeu-bibliotecă din Gdańsk dedicat istoriei solidaritățiisindicatului și mișcării de rezistență civilă și altor mișcări de opoziție din Europa de Est comunistă. Clădiri vechi și foarte frumoase. Au fost momente când mă simțeam ca în poveste. Fiecare casă are propria sa istorie, propriul său punct culminant. Am reușit să văd porțile orașului, care au fost transformate în penitenciare timp de 200 de ani. Cel mai interesant este că niciun condamnat nu a evadat în 200 de ani de activitate, nici nu au existat tentative de a fugi! Am aflat că leii sunt un simbol al Gdańsk-ului. Îi putem vedea pe multe case vechi și sunt sculptați astfel încât să se uite la casa în care a locuit regele, pentru a sublinia că nu numai oamenii îl respectau, ci chiar leii de pe clădiri. Dacă dorești să te simți ca într-o poveste, atunci o ultimă destinație, pe care o recomand și cu mare drag aș mai vizita-o, este Castelul Ordinului Teutonic din Malbork – una dintre cele mai mari construcții de cărămidă din Europa. Am realizat că oamenii sunt adevărata bogăție a acestei țări. Ei își iubesc țara, iar iubirea te ajută să treci peste orice obstacol, indiferent cât de dificil este acela. Această virtute din inima oamenilor de acolo a influențat dezvoltarea Poloniei, așa cum o știm noi astăzi.”

„Educația vine de la natură, oameni și lucruri”

Diana este o fire curioasă, care mereu se străduie să profite de orice situație care o ajută să acumuleze experiență într-un domeniu de care e pasionată. Tânăra e ferm convinsă că ceea ce nu ne este dat de la naștere și ceea ce avem nevoie atunci când suntem mari este educația, dar  educația vine de la natură, oameni și lucruri.

„Principiul de bază al Universului este principiul schimbului de energie, care spune că «viaţa există acolo unde există un schimb». După părerea mea, astfel de proiecte sunt prielnice pentru a face schimbul de bune practici, pentru a contribui la dezvoltarea localității din care venim. Astfel de proiecte ne oferă șansa nouă, celor din Moldova, să prezentăm meleagurile noastre minunate trecute prin ani, să vorbim despre oameni sârguincioși, care în fiecare zi depun efort să facă Moldova mai frumoasă, mai atractivă nu doar pentru cei care vin să o viziteze dar în primul rând pentru ai noștri, care se află printre străini. Fiind în Polonia, am prezentat meleagurile noastre atât copiilor de acolo cât și participanților din Belarus și Ucraina; știți, am rămas surprinsă deoarece dintre elevii prezenți la ore nimeni nu a auzit măcar o dată de Republica Moldova. Eu am fost onorată să reprezint țara noastră și să le fac o impresie pozitivă, nu doar despre oamenii de la noi, dar și despre locurile minunate pe care ei le vor putea vizita.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente