„Mi-am dorit să fiu studentă la o universitate americană într-o bună zi”. Olga Bodrug, prima moldoveancă care studiază la Universitatea lui George Bush din SUA

Olga-Bodrug-9
Foto: news.ungheni.org

Olga Bodrug este o tânără originară din satul Todirești, raionul Ungheni. Ea este prima moldoveancă ce a fost admisă la facultatea lui George Bush din Statele Unite – Bush School of Government and Public Service (Școala de Guvernare și Serviciu Public George Bush).

Tânăra ungheneancă studiază, începând din luna august 2019, un program de masterat în Relații Internaționale – Securitate Națională și Diplomație, finanțat de bursa Fulbright oferită de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, scrie ungheni.org.

Olga a parcurs un drum lung pentru a-și vedea îndeplinit visul de a studia în Statele Unite ale Americii, plecând din Moldova spre România, Croația, destinația finală fiind universitatea Texas A&M.

După absolvirea Gimnaziului Todirești, ea a mers la liceu la Iași. Aceasta a fost cea mai grea decizie din viața ei de până atunci, întrucât a trebuit să plece departe de familie și prieteni la numai 15 ani:

„A fost sacrificiul necesar pentru un viitor mai bun și pentru a deveni o persoană mai puternică, întrucât a trebuit să mă adaptez într-un un loc necunoscut și să iau propriile decizii.”

Deoarece toți colegii ei de acolo aveau un nivel avansat de limbă engleză, ea a trebuit să depună mari eforturi pentru a o învăța de sine stătător.

După absolvirea liceului, Olga a mers la universitate la București pentru a beneficia de mai multe oportunități. Acolo a avut șansa de a face stagii la Parlamentul României, Citibank și Banca Comercială Română.

În timp ce interacționa cu managerii, clienții și turiștii de acolo, Olga a observat că trebuie să își îmbunătățească abilitățile de limbă engleză:

„Întrucât am învățat engleza singură, nu am avut cum să practic prea mult abilitățile de vorbire. Când îmi puneau turiștii întrebări am observat o oarecare temere de a le răspunde, ca să nu pronunț greșit sau să nu redau greșit în engleză ceea ce vreau să zic.”

Prin urmare, Olga s-a înscris la un program de burse Erasmus oferit de Comisia Europeană pentru a învăța în Croația la un program predat în limba engleză pentru un semestru. Acolo ea a avut posibilitatea de a-și exersa abilitățile de limba engleză atât prin intermediul studiilor pe care le făcea, cât și prin interacționarea cu oameni din alte țări.

Croația i-a deschis Olgăi calea către educația americană.

„În timp ce învățam în Croația am avut oportunitatea de a participa la competiția globală de afaceri X-Culture”, a explicat Olga.

„Am cooperat virtual timp de două luni cu studenți din Brazilia, Mexic, Taiwan, Grenada și Statele Unite, reușind să calific pentru prima dată Moldova (chiar și Croația, întrucât eram implicată în competiție ca student din Croația) pentru etapa finală a competiției desfășurată în Miami la Universitatea Johnson & Wales.

Am fost impresionată de dimensiunea, tehnologia și profesorii de acolo, astfel că mi-am dorit să fiu studentă la o universitate americană într-o bună zi. Astfel, după ce m-am reîntors în România pentru ultimul an de licență, am căutat oportunități de a studia în Statele Unite ale Americii.”

Mai târziu, Olga a studiat în România la programul de burse Fulbright Student Award, fiind unul dintre cei doar 14 beneficiari.

news.ungheni.org

„Fulbright mi-a oferit alegerea a patru universități americane”, a explicat Olga.

„Când am văzut că programul de master pe care mi-l doream era la facultatea înființată de George Bush, nu mi-a venit să cred. Îmi amintesc că în copilărie urmăream des noutățile cu tatăl meu și că într-una din zile l-am întrebat despre George H. W. Bush.

news.ungheni.org

Cine ar fi crezut că zece ani mai târziu voi studia la instituția pe care a fondat-o?!”

Olga afirmă că a fost foarte bine primită în Statele Unite ale Americii:

„Am găsit la facultatea lui Bush o comunitate minunată, datorită căreia nu am simțit că sunt peste ocean, la aproape 10 mii de kilometri departe de casă. Îmi amintesc că în prima zi în care am intrat în clădirea facultății am avut exact același sentiment special pe care îl aveam când mă întorceam de la Iași sau București acasă să-mi vizitez familia.

Acest sentiment mi-a dat siguranța că sunt la locul potrivit. Am avut ocazia să îl cunosc pe decan chiar în primele zile, care a fost de asemenea primitor, urându-mi un foarte călduros «Bine ai venit!».

Atât profesorii, cât și colegii și alți oameni din College Station m-au susținut și mi-au fost ca o familie, în special pentru că știau că sunt foarte departe de casă și nu am pe nimeni dintre rude aici.

Am fost invitată adesea la ei acasă la prânz/cină sau chiar de sărbători, cum ar fi Ziua Independenței, Ziua Recunoștinței, Crăciun, pentru a avea șansa să experimentez mai bine cultura americană.”

În plus, în februarie 2019 Olga a fost delegat din partea Moldovei și României la universitatea Harvard, unde a avut ocazia să ne reprezinte atât la competiția „Impact Challenge”, secțiunea Guvernare și Geopolitică, clasându-se pe locul II, cât și la Carnavalul Internațional, unde a prezentat moștenirea comună a celor două țări care au aceeași identitate și stau la baza evoluției sale personale și profesionale.

Citiți întregul articol pe ungheni.org.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente