(foto) Dețin 12 milioane de articole sau sunt situate pe culmile centrelor istorice. Cinci cele mai uimitoare biblioteci din lume

5
Foto: Photo Credit: czech-republic.com

În fiecare săptămână, Nicoleta Lisevici vine cu recomandări de lectură. În primele zile din 2020, corespondenta #diez din liceu ne-a sugerat să citim „Portretul lui Dorian Gray”, „Idiotul” și „Parfumul”. Tânăra nu se limitează doar la recomandări de cărți și în acest sens a realizat lista celor mai uimitoare biblioteci din lume, care au impresionat-o fie prin numărul de exemplare care se păstrează acolo, fie prin arhitectura de excepție.

Bibliotecile sunt niște locuri sfinte, temple adevărate ale cărților. Pentru mine e o adevărată plăcere să mă aflu în biblioteci și să simt miros de file noi, sau file foarte vechi. O altă plăcere, pentru cititorii ca mine, e să descopere biblioteci noi și să se minuneze nu doar de colecția de cărți ce o deține, ci și de arhitectura bibliotecii. În acest sens, am realizat o cercetare și am selectat unele dintre cele mai uimitoare biblioteci din întreaga lume.

# Biblioteca colegiului Trinity, Dublin, Irlanda

Sursă foto: trover.com

Aceasta este cea mai mare bibliotecă din Irlanda și deține peste patru milioane de cărți, printre care și valoroase tipărituri vechi, precum manuscriptele istorice.

# Biblioteca Sainte-Geneviève, Paris, Franța

Sursă foto: Pinterest

Biblioteca este atât publică, cât și universitară, aceasta se bazează pe colecția Abbey of St Geneviève, care a fost fondată în secolul al VI-lea de Clovis I, regele francilor. Pe lângă cărți, ea deține peste două milioane de documente istorice.

# Biblioteca Bodleian, Oxford, Marea Britanie

Sursă foto: flickr.com

A doua cea mai mare bibliotecă a Marii Britanii, după Biblioteca Britanică, Biblioteca Bodleian, are peste 12 milioane de articole. Aceasta este principala bibliotecă de cercetare a Universității din Oxford.

# Biblioteca Joanina, Coimbra, Portugalia

Biblioteca Joanina este o bibliotecă barocă a secolului XVIII-lea. Aceasta este situată în culmile din centrul istoric al Universității din Coimbra și deține peste 250 de mii de volume, și anume lucrări de medicină, geografie, istorie, studii umaniste, științe, drept civil și canon, filozofie și teologie.

# Biblioteca mănăstiri Strahov, Praga, Cehia

Sursă foto: czech-republic.com

Această bibliotecă este construită în stil renascentist și adăpostește peste 120 de mii de volume. Ea este un obiectiv turistic pentru mulți vizitatori ai Cehiei. Pe lângă frumusețea arhitecturii bibliotecii, vei fi minunat/-ă și de Mănăstirea Strahov, căreia îi aparține biblioteca.

Dar voi, ce biblioteci uimitoare ați vizitat?

Autoare: Nicoleta Lisevici 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente