(video) PAS despre scumpirea călătoriilor interurbane de pasageri: „Oamenii vor continua să călătorească cu transport necalitativ”

pas

Partidul Acțiune și Solidaritate condamnă scumpirea călătoriilor interurbane de pasageri și cere demisia guvernului Chicu. În cadrul unei conferințe de presă, vicepreședintele partidului, Igor Grosu, a declarat că cetățenii vor continua să călătorească cu transport necalitativ.

„Oamenii vor continua să călătorească cu transport necalitativ. În timp ce guvernul Sandu s-a împotrivit acestor scumpiri, guvernul Dodon face aceste scumpiri și lovește în cei ma săraci cetățeni care sunt nevoiți să călătorească cu acest transport. Guvernul a mărit costul pentru o călătorie fără să ofere subvenții cetățenilor săraci din țară. Este foarte clar că pasagerii sunt nevoiți să călătorească în condițiile pe care le aveau, în unități de transport vechi și murdare. Situația actuală convine doar celor care au monopolizat sistemul transportului de pasageri. Cerem demisia guvernului Dodon. În timp ce Igor Dodon cheltuie zeci de mii de euro pentru călătorii, cetățenii au primit cadou de sărbători aceste scumpiri”, a declarat Igor Grosu.

La final, Petru Frunze a anunțat că a înregistrat o inițiativă legislativă care să rezolve o parte din aceste probleme.

# Reducerea intervalului de timp între curse, ceea ce va duce la deschiderea a mai multor curse și călătorii nu vor fi nevoiți să circule în condiții inumane în microbuze arhipline.
# Excluderea prevederilor din Codul Transporturilor Auto prin care ministrul prin ordin poate aplica restricții la modificarea programului rutier.
# Depolitizarea reglementării prețurilor la transportul public. Tarifele la transport trebuie scoase de sub influența politicului și să fie reglementate de o autoritate independentă. Pentru a nu crea alte structuri, este necesar ca reglementatorilor existenți să le fie delegată această funcţie aşa cum s-a procedat şi în cazul altor servicii publice.
# Reducerea intervalului de timp între rute pentru localitățile mari, aflate la o distanță de cel mult 30 km de Chișinău, de 10 minute pentru microbuze și 15 minute pentru autobuze.
# Revizuirea întregului sistem de transport interurban de pasageri cu optimizarea rutelor, încurajarea achiziționării mijloacelor de transport mari (care să reducă din impactul de mediu) crearea interconexiunilor, care să aibă drept scop final reducerea costurilor de operare a rutelor.

În același timp, fracțiunea PAS din parlament analizează opțiunea de a veni cu două inițiative: (I) de a a trece serviciile de transport al pasagerilor pe rute regulate din categoria celor scutite de TVA în categoria celor scutite de TVA cu drept de deducere, (II) eșalonarea taxei anuale pentru folosirea drumurilor proporțional în 12 luni de zile, pentru autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova, utilizate de către operatorii de transport rutier la prestarea serviciilor de transportare a pasagerilor pe rute regulate.

Propunerile respective au ca scop stimularea investițiilor capitale, în cazul procurării unor noi mijloace de transport și compensarea parțială a costului combustibilului, pieselor de schimb, inclusiv anvelopelor și a serviciilor pentru reparațiile auto.

Tarifele pentru transportul interurban de pasageri vor fi majorate începând cu 1 ianuarie 2020. Anunțul a fost făcut de către Ministerul Economiei și Infrastructurii după negocierile cu transportatorii.

Astfel, după negocieri, pasagerii vor achita câte 60 de bani pentru un kilometru în cazul categoriei de bază și 70 de bani pentru un kilometru în cazul categoriei de confort. Astfel, prețul de 0,60 lei per km are o creștere de 25 %, iar cel de 0,70 lei per km are o creștere de aproximativ 45 %.

Mijloacele de transport vor trece o analiză a categoriei de transport în perioada februarie-octombrie 2020. Acele autoturisme care nu se vor încadra în nicio categorie de confort vor fi excluse.

Echipa #diez a calculat cât ar putea costa prețul pentru o călătorie în mai multe orașe din țară. Prețurile sunt aproximative și au fost calculate pornind de la prețul actual.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente