Ordin de evacuare în masă, din cauza incendiilor, în Australia. Nave şi elicoptere militare, trimise să salveze oamenii din foc

australia
Foto: The New York Times

Incendiile din Australia se agravează pe zi ce trece. Focul continuă să înghită o suprafață tot mai mare în sud-estul țării, iar fumul a ajuns tocmai până în Noua Zeelandă. Autoritățile au emis un ordin de evacuare, ce vizează sute de kilometri de coastă, fiind lansată o operațiune amplă pentru a-i evacua pe cei de acolo pe mare și pe calea aerului, informează Digi24.

Incendiile au început în septembrie, când în Australia încă era primăvară, și nu dau semne să se oprească.

Bilanțul în acest moment este de 18 morți, 17 dispăruți, 1 400 de case distruse și cinci milioane de hectare au ars. În același timp, 500 de milioane de animale au fost ucise de flăcări, inclusiv mii de koala, precum și reptile și păsări.

Zeci de mii de turişti s-au grăbit să părăsească oraşele populare de pe litoralul Australiei, fugind din calea focului ce se răspândeşte cu repeziciune, în timp ce nave militare şi elicopterele au planificate misiuni de salvare a altor mii de persoane captive ale flăcărilor, transmite joi Reuters.

În afara supermarketurilor şi a benzinăriilor din apropierea zonelor ce prezintă un grad ridicat de pericol s-au format cozi lungi, atât locuitorii cât şi turiştii dorind să se aprovizioneze pentru a se refugia în adăposturi subterane sau pentru a fugi. Principalele drumuri au fost închise din cauza riscurilor de incendiu, lăsând şoferilor doar câteva rute de scăpare, ceea ce a provocat mari blocaje în trafic.

Cinci elicoptere militare şi două nave se îndreaptă spre coasta de sud pentru a veni în sprijinul pompierilor, aducând provizii precum apă şi motorină, dar şi pentru a evacua persoane, a anunţat Forţa de apărare australiană.

Producerea de incendii în Australia este normală vara, dar cele de acum sunt printre cele mai grave din istoria înregistrării acestora, punând presiune asupra politicilor privind schimbările climatice ale premierului conservator Scott Morrison.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente