China, India, Liban, Siria, Pakistan, Irak, Armenia, Turcia, Israel, Egipt și Grecia. Unsprezece țări și un drum al mătăsii care le-a adus pe toate la Chișinău pentru o seară. A fost un adevărat Oriental Fairytale. Timp de o oră și jumătate, muzica misterioasă ne-a desprins din realitate și ne-a transpus în fiecare dintre aceste țări cu tradițiile și culturile lor enigmatice.
„Vinovați” de această magie se fac muzicienii Moldovan National Youth Orchestra sub bagheta dirijorului Andriano Marian și Combinatul de Vinuri Cricova.
Povestea orientală a început chiar din pragul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, unde invitații au fost întâmpinați cu multă căldură, ceai, dar și delicii oferite de partenerul concertului Istanbul Bazaar.
„Experiență unică pentru muzicieni”
Evenimentul a adus un concept nou în care contrastele și senzualitatea culturilor orientale au fost redate prin muzică. De fapt, a fost o dorință mai veche a dirijorului Andriano Marian de a organiza un astfel de concert la Chișinău.
„A pornit totul de la pasiunea mea pentru muzica orientală. Mie îmi place foarte mult și am avut un gând acum un an să facem un concert unde să includem câte o piesă specifică fiecărei țări din orient și astăzi vom avea un concert de o oră și jumătate cu muzică orientală care începe cu China, Siria, Iran și se termină cu Grecia. Este ceva ce nu a mai fost la noi și anume ideea de a prezenta cultura orientală într-un concert de tipul acesta. Este special pentru că muzica a fost scrisă într-un timp restrâns. Chiar și pentru noi, muzicienii, este o experiență unică. Mă bucur foarte mult că finalizăm anul 2019 cu un asemenea concert. Mi-am dorit ca astăzi noi toți să descoperim ceva nou, spații noi, imagini noi și stări noi”, a menționat Andriano Marian.
Pentru a savura din plin clipele frumoase, celor prezenți în sală li s-au propus bean beag-uri în loc de scaune. Concertul a cuprins o gamă largă de piese magice din Turcia, Grecia, China, India, Egipt, Liban, Israel, Siria, Irak, Pakistan și Armenia. Surprinzător, dar muzica și pasiunea acestor culturi a fost redată notă cu notă de către compozitorul Dan Țurcanu, care aproape șase ani a locuit în Emiratele Arabe Unite. Acolo, după cum spune însuși Dan, a cântat cu mai multe ansambluri și formații din diferite țări care locuiau în acea zonă și cumva așa s-a specializat în muzica orientală.
„Andriano are și el o pasiune foarte mare pentru muzica orientală și am zis să ne unim resursele, astfel ca el să organizeze, iar eu să fac aranjamente pentru diferite chestii tradiționale. Așa mi-a venit ideea despre tema «drumul mătăsii», să începem de undeva din China și până în Europa. Pentru muzicienii implicați sunt școli clasice foarte diferite, prin urmare mai are și un rol educativ acest concert pentru instrumentiștii care nu prea au șansa să cânte acest gen de muzică”, a spus Dan.
„Este ca un meniu arăbesc”
Apoi ne confesează că dacă i-ar fi spus vreunui prieten compozitor că a avut la dispoziție doar trei săptămâni de a scrie muzica pentru acest concert, acela ar fi crezut că nu este decât o glumă, pentru că practic este imposibil.
„Avantajul meu a fost că sunt oarecum familiarizat cu această muzică și am cântat-o de foarte multe ori. E o pasiune personală. În același timp, ca violonist trebuie să zic că e cu tot altfel de a cânta și a fost o plăcere personală să scriu toate ornamentele și lucrurile de detaliu care sunt tipice muzicii orientale. Dacă vreți o comparație, e ca și mâncarea, ca un meniu arăbesc. Noi, muzicienii, cântăm mereu muzică clasică, astfel instrumentiștii au luat-o ca pe o șansă specială”, a mai adăugat compozitorul.
Invitata specială a serii a fost cântăreața Felicia Dunaf care ne-a mărturisit că din start a acceptat propunerea lui Andriano și a avut doar o zi să repete pentru concert. Din această cauză, emoțiile au fost un pic mai mari.
„Sunt piese total diferite de ceea ce am cântat până acum. Piese în limba arabă, limba turcă. Piese prin care trebuia să arătăm oarecum tradiția țărilor reprezentate astăzi. Pe umerii mei a stat ceva mult mai serios. Am avut emoții, însă ele au fost constructive. A fost ceva diferit, frumos, un moment magic aș spune. Sunt sigură că a ajuns la inimile tuturor celor prezenți aici”, a declarat Felicia Dunaf.
„Am avut trei zile să repetăm”
Dacă vă întrebați cât au repetat muzicienii pentru acest concert, ne-o spun chiar ei: „Am repetat trezi zile, timp record aș spun eu, dar a fost o experiență unică, ceva ce nu am mai experimentat până acum. Cu toate acestea, nu am avut niciun dubiu că va fi ceva frumos și de calitate așa cum facem de fiecare dată. A fost o seară magică, cu multă muzică bună și oameni frumoși”, ne-a mărturisit Ionuț Ciocanu, unul dintre muzicienii Moldovan National Youth Orchestra.
Și deoarece toate poveștile frumoase au un final fericit, după concert invitații s-au îndulcit cu delicii orientale oferite de Istanbul Bazaar și spumant de la Combinatul de Vinuri Cricova.
Tot în hol am întâlnit-o pe cea mai mare admiratoare a orchestrei, Cristina Frinea, care ne-a spus că este deja la al treilea concert al Moldovan National Youth Orchestra în această lună.
„Fiind fana numărul unu al Youth Orchestrei, sunt tare subiectivă, toate concertele îmi plac, dar acesta a fost deosebit, foarte neobișnuit de tot ceea ce a făcut Youth Orchestra până acum. Genul de muzică este total diferit, nu au mai făcut ceva similar și eu nu cunosc vreo orchestră de aici din Moldova care să facă ceva asemănător. Să aduni atâtea genuri de muzică tradițională, cu background istoric și imagini cu acea țară, care să trezească emoții, dorințe de a descoperi muzica și tradițiile fiecărui popor. Acest concert mi-a trezit dorința să vizitez câteva țări, după concertul de astăzi merg acasă fericită și cu multe scopuri pentru 2020”, a menționat Cristina.