(foto) Au concurat cu bunicii la capitolul tradiții. Elevii din Leova au omagiat obiceiurile de iarnă la o șezătoare

șezătoare (1)

Iarna, în timp ce grâul încolțește sub stratul de zăpadă, oamenii se pregătesc de sărbătoare, dar ce fel de sărbătoare fără tradiții și obiceiuri? Indiferent dacă e vorba despre zona de sud, centru sau nord, toți respectă tradițiile și obiceiurile noastre. Chiar dacă pe alocuri acestea sunt diferite, frumusețea, unicitatea și feeria sunt cuvinte care nu lipsesc din descrierea lor.

În acest context, elevii clasei a VII-a din Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Leova au realizat o șezătoare la muzeul orașului cu și despre tradițiile și obiceiurile moldovenești de iarnă.

Pe 23 decembrie, îndrumați de diriginta lor, Aliona Abuzan, elevii au redat atmosfera feerică a sărbătorilor de iarnă prin cântece, jocuri, dar și prin ilustrarea tradițiilor și obiceiurilor de iarnă. Elevii și profesoara au avut drept scop ca, în urma activității lor, tinerii să cunoască mai multe lucruri și detalii despre tradițiile și obiceiurilor poporului moldovenesc.

Evenimentul a fost desfășurat în muzeul orașului, în sala destinată culturii moldovenești, ceea ce a oferit activității o notă pur moldovenească, cu accente sublime de nostalgie. Tinerii entuziasmați, dorind să ilustreze cât mai multe obiceiuri, au colindat, au semănat, au urat, dar au vorbit și despre tradițiile din noaptea Sfântului Vasile și Sfântului Andrei legate de găsirea ursitului.

Pe lângă acestea, elevii au dorit să promoveze și ceea ce fac tinerii în etate, astfel încât după prezentarea lor, bătrânii au ilustrat și ei tradiții și obiceiuri moldovenești: au cântat colinde, au semănat, au urat, au adus și capra, căci ce fel de Crăciun fără capră? Între cele două categorii de vârstă a avut loc o întrecere frumoasă, bătrânii demonstrând că ei încă pot să se distreze ca niște copii, însă ambele grupuri au ilustrat într-un mod plăcut cultura poporului nostru. De asemenea, niște bunicuțe au organizat un master class despre croșetat și împletit, iar toți spectatorii au putut învăța și afla lucruri noi de la bunicuțe despre arta croșetării și a împletirii manuale.

„E iarnă și sufletele noastre se gândesc la sărbători. În Moldova, Crăciunul este o sărbătoare familială, de bucurie și reculegere a nașterii Mântuitorului, fiind marcat de cântări și urături religioase. Dacă la Crăciun colindatul face să vuiască satele și orașele, Anul Nou este vestit de plugușoare care deschid întotdeauna ziua de 31 decembrie. Să nu uităm, desigur, și de jocul caprelor sau jocul ursului, animale care semnifică bogăție, putere și sănătate pentru poporul nostru. El este întotdeauna însoțit de strigături, pocnete de bici, sunete de clopoței și desigur buhaiul care imită mugetul boilor.

Odată cu sărbătorile, ne amintim și de tradiții, obiceiuri, dar și nelipsitele superstiții. Am dorit ca șezătoarea noastră să-i capteze pe toți în minunata lume a sărbătorilor de iarnă și am avut ca scop primordial să-i facem pe toți să-și amintească de obiceiurile strămoșești. Un loc aparte la activitatea noastră l-au avut bunicii grijulii. Bunicuțele au organizat master class-ul cu scopul de a promova croșetatul și împletitul în rândul tinerelor domnițe, iar mare ne-a fost mirarea când am văzut cu cât interes priveau și băieții. Întotdeauna avem ce învăța de la cei mai bătrâni, tradițiile și obiceiurile fiind un capitol interesant despre care putem afla multe de la ei”, ne-a comunicat diriginta elevilor, Aliona Abuzan.

Dar voi ce tradiții și obiceiuri respectați de sărbători?

Autoare: Nicoleta Lisevici

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente