(video) „Viața-i viață, sănătate tuturor”, „Sunteți Joker” sau „Porniți telefonul”. Cele mai memorabile perle ale politicienilor în anul 2019

collage

„Beți ceai i ne deorgaitesi”, „Nu vă jucați cu focul” sau „Nu ştiu ce nu avem, dar era bine să fie”. Astea sunt doar câteva dintre cele mai memorabile perle spuse de politicienii noștri în anii precedenți. Echipa #diez a realizat o listă exclusivă cu noile manifestații publice ale oficialilor moldoveni, cu care au fost distrați cetățenii în anul 2019.

#1. „Viața-i viață, sănătate tuturor”

În luna iunie, ex-președintele parlamentului Andrian Candu a răspuns la întrebarea despre condamnarea Moldovei la CtEDO în legătură cu expulzarea profesorilor turci. Firesc că această expresie a intrat rapid în uzul moldovenilor, iar dacă e să fim atenți, putem vedea că se aseamănă cu expresia la fel de nereușită a prim-ministrului rus Dmitri Medvedev de la o întâlnire cu oamenii „Денег нет, но вы держитесь” (Bani nu sunt, dar rezistați).

#2. „Porniți telefonul”

Trecem de la fostul președinte al legislativului la actuala președintă. Zinaida Grecianîi a reușit să se remarce în noua sa postură obținută în luna iunie. În cadrul unei ședințe ordinare, Grecianîi s-a încurcat de mai multe ori când oferea cuvântul deputaților și zicea în loc de porniți microfonul, „porniți telefonul”.

#3. Maia Sandu s-a încăpățânat și nu a vrut să iasă la tribuna parlamentului

În ziua în care deputații au votat moțiunea de cenzură a guvernului Sandu, Octavian Țîcu a blocat tribuna principală dorind să susțină un discurs. I s-a interzis să facă acest lucru, iar el a refuzat să părăsească locul. Astfel, Maia Sandu nu a putut să iasă în fața deputaților pentru a-și prezenta poziția. Zinaida Grecianîi i-a propus Maiei Sandu să vorbească din loja guvernului, însă Sandu a refuzat și a zis că va vorbi doar de la tribuna principală, acolo unde Țîcu a și blocat-o.

#4. Marina Tauber și parasolarul

Prima ședința a parlamentului a intrat în memoria multor cetățeni datorită unui performance inedit al deputatei Marina Tauber. Aceasta a folosit un parasolar ca să se protejeze de mercurul din organismul lui Andrei Năstase. În timpul campaniei electorale, atât Andrei Năstase, cât și colega sa Maia Sandu au repetat de nenumărate ori că ar fi fost otrăviți cu mercur. Tot grație Marinei Tauber, mulți oameni au aflat cum se numește acest dispozitiv care, de obicei, se pune pe parbrizul mașinii pe timp de caniculă.

#5. „Doamnă, aveți fracțiune?”

Rămânem în același „salon nr. 6” unde s-a mai produs încă un moment amuzant. Socialistul Eduard Smirnov, care prezida prima ședință specială a parlamentului din luna martie, a întrebat-o pe Marina Tauber „dacă are fracțiune”. Această intervenție a lui a venit în timpul în care deputata făcea declarații legate de parasolar și mercurul din organismul lui Andrei Năstase. Potrivit regulamentului parlamentului, la prima ședință se creează fracțiunile parlamentare, iar Tauber, în loc să anunțe componența fracțiunii sale, vorbea despre altceva.

#6. „De-atâta”

Răspunsul „De-atâta!” al președintelui Igor Dodon la întrebarea unui jurnalist a devenit sursă de inspirație pentru mai multe glume pe rețelele sociale. În cadrul conferinței de presă susținută de Igor Dodon imediat după demiterea guvernului Sandu, acesta a fost întrebat de ce exclude o coaliție PD-PSRM. Răspunsul președintelui a fost: „De atâta!”.

#7. Râs pe neprins de veste

Chiar la debutul conferinței de presă, Alexandru Slusari s-a amuzat de propria declarație „Noi vrem fapte, nu vrem vorbe”, după care a început să râdă „enigmatic”. Internauților li s-a părut că deputatul ar fi fumat ceva înainte. Au apărut meme-uri și parodii pe seama acestui caz vesel.

#8. Usatîi, porumbelul, flashul USB și raportul Kroll 2

Renato Usatîi s-a evidențiat iarăși în stilul său extravagant. După anunțul lui că deține întregul raport Kroll 2 și că își dorește să fie audiat de comisia de profil din parlament, politicianul a primit un răspuns negativ. Acesta a organizat o conferință de presă în cadrul căreia a transmis un flash USB, în care se conținea Kroll 2, prin intermediul unui porumbel. Prin această acțiune originală, Usatîi a dorit ca documentele să ajungă cât mai rapid posibil în mâinile președintelui Comisiei de anchetă privind elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar, Alexandru Slusari.

#9. „Fericiun Crecit”

Emoțiile uneori ne dau de gol în cele mai importante situații. Deputata socialistă Alla Pilipețcaia a susținut un discurs obișnuit de felicitare pentru locuitorii orașului Soroca. Discursul a fost în limba rusă, iar după ce a încheiat felicitarea în rusă, a adăugat și două cuvinte în română, însă puțin le-a schimonosit. În loc de „Crăciun Fericit”, deputata a zis „Fericiun Crecit”.

#10. „Aveți o muscă pe cap”

La sigur, cei care au urmărit dezbaterea din turul II al alegerilor locale generale dintre Ion Ceban și Andrei Năstase țin minte momentul în care Ion Ceban l-a debusolat pe Năstase cu fraza „Știți cu ce se ocupă consiliul? Aveți o muscă pe cap”.

#11. Igor Dodon îi „Vodolei” (zodia Vărsător)

Igor Dodon este specialist la crearea expresiilor virale și asta e un lucru de invidiat, sincer. Cu așa politicieni ca el nu vom muri de plictiseală. Președintele Republicii Moldova, înainte de a se ocupa de vlogging, făcea videouri ocazionale în care răspundea direct la întrebările cetățenilor. O femeie l-a întrebat dacă e adevărat că Rusia va majora prețul gazelor. La care președintele Republicii Moldova a găsit un răspuns devenit meme în Moldova. Acesta s-a eschivat de la un răspuns la subiect și și-a adus aminte de toate relațiile pe care le are atât în Rusia, cât și în Moldova, specificând că tot aceștia sunt vărsători. „Eu cred că motive pentru majorarea prețului pentru gaze nu trebuie să existe. Pentru acest lucru trebuie să negociem cu Gazpromul. Știți, am avut o întâlnire cu Alexei Miller, apropo el tot este vărsător. Toți oamenii pe care îi cunosc sunt vărsători. Soția este vărsător, Greceanîi, Miller, Gref Gherman Oscarivici de la SberBank, președintele Dumei de Stat, Mironov. Mă uit la ei și văd că s-a adunat o echipă serioasă de vărsători.”

#12. „Sunteți  Joker”

Încă o secvență de la o dezbatere electorală dintre Ion Ceban și Andrei Năstase. De această dată, Ion Ceban s-a amuzat pe seama lui Năstase la postul de televiziune TVR Moldova, acolo unde a văzut pe niște hârtii ale lui Năstase expresii pe care ar fi trebuit să le spună în cadrul emisiunii. „Teze pentru dezbateri: Sunteți Joker, sunteți omul Mască!”, a citit cu voce tare Ion Ceban.

Dacă am omis vreo perlă a vreunui politician, vă rugăm să scrieți în comentarii pentru a suplini colecția noastră pentru anul 2019.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente