Top cinci spumante moldovenești pentru noaptea dintre ani. Listă realizată de Andrei Ciubotaru

image
Foto: irishtime.com

Fine Wine publică tradițional, înainte de sărbători, o recomandare cu cinci cele mai bune vinuri spumante moldovenești. Este vorba de o selecție subiectivă, neierarhică, realizată după principiul „ce a-ș alege să beau eu de sărbători”. Topul se referă doar la spumante făcute după metoda tradițională (champenoise), cu fermentarea secundară la sticlă.

Tradițional și câteva sfaturi care să însoțească servirea mai plăcută a bulelor.

# Spumant, nu „șampanie”. Champagne se face doar în regiunea cu același nume din Franța.

# Răciți bine spumantul. Eticheta recomandă 6-8 ℃, dar asta e temperatura de consum; respectiv, se poate mai rece, întrucât sticla se încălzește repede la temperatura camerei.

# „Buhnitul” spumantului e „mauvais ton”. Somelierii deschid așa ca nici „fâs” să nu se-audă.

# Spumantul trebuie servit la începutul mesei, cu aperitive. Ideal: cu cașcavaluri nobile, caviar, mai puțin cu deserturi.

# Se bea din pahare speciale, de tip flută, lalea sau din pahare obișnuite pentru vin alb.

# Lungimea tradițională a museletului (sârma care ține dopul spumantului) este de 52 cm.

# Într-o sticlă de spumant sunt până la 50 de milioane de bule. Presiunea în sticlă ajunge la 6 atmosfere (de trei ori cât în roata mașinii!), iar dopul iese cu o viteză de 40 km/h.

Grand Cuvée de Purcari

Denumirea de Grand Cuvee te duce dintr-o dată în liga superioară și poate că este loc și de mai bine, dar nici așa nu e rău. 60 % Chardonnay, 30 % Pinot Blanc, 10 % Pinot Noir din recolta anului 2016. Maturat în sticlă 18 luni, cu potențial de evoluție frumoasă la sticlă. Perlaj scânteietor, persistent și fin, arome de fructe galbene și o adiere de floarea soarelui încă subtilă, dar care se pronunță cu fiecare an. Costă 460 de lei la Purcari Wine Bar și vine în cutie-suvenir.

Casa Vinicola Luca Natur Brut

Unicul Brut Natur la momentul actual în Republica Moldova. Brut natur înseamnă un spumant cu concentrația zaharurilor de cel mult 3 g/dm3 la produsele la care nu s-a adăugat zahăr după fermentarea secundară. În Franța i se mai spune „pas dosage” sau „zero dosaggio” în Italia. Cupaj de Chardonnay, Pinot Noir și Feteasca Regală, reprezentând probabil o componență unică în acest moment. Roada anului 2017, produsă conform tehnologiei clasice (traditionelle), cu fermentarea în poziție cuve timp de 16 luni. Perlare subtilă, cu bule mici și fine, persistente. Arome de flori, piersic alb și pâine foarte ușor tostată. Gust lejer, revigorant, care te stresează ușor prin conținutul atât de mic de zahăr. Ediție limitată – 4 500 de sticle. Costă circa 275 de lei și poate fi găsită la Carpe Diem.

Château Vartely Brut Alb

Chardonnay Blanc de blancs, fermentat și maturat timp de nouă luni la sticlă. Fructe verzi, nuanțe ușoare de toast și pere, peste care se așterne o ușoară mineralitate în gust. Vizual e încântător, cu bule fine și de lungă durată și cu o culoare cristalină. Îl găsiți cu 203 lei la vinoteca Wine.md.

Radacini Reserve Brut

O prezență constantă în topul celor mai bune spumante întocmit de Fine Wine.

Produs după tehnologia clasică „champennoise”, din soiurile Chardonnay, Pinot Noir şi Pinot Meunier. Vinul a fost maturat secundar 18 luni în sticlă, are 12,5 % alcool, culoare galben pai cu reflexe verzui, arome de fructe verzi și pâine tostată. Costă 130 de lei, iar cel mai mic preț îl găsiți în rețeaua Linella.

Cuvée de Purcari Alb Brut

Acesta este vinul care a obținut medalia de aur și a fost inclus în top 10 cele mai bune spumante în cadrul celui mai important concurs de spumante din lume — Effervescents du Monde 2018. Făcut după metoda clasică de producție, cu fermentare și maturare secundară la sticlă timp de nouă luni. Spumantele de la Purcari sunt produse în colaborare cu enologul francez Jerome Barret.  Cuvée de Purcari Alb brut are o culoare galben deschis, arome citrice și gust de piersici. Îl găsiți cu 230 de lei la Purcari Wine Bar, iar pentru comenzi mai mari sunt oferite reduceri.

În acest articol este vorba doar despre spumante produse după tehnologia clasică.

Sursă foto: finewine.md

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente