NR Investments Ltd, firma offshore din Guencey, deţinută de baronul britanic Nathaniel Rothschild, renunță la cele 95 % la sută din compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău, scrie deschide.md.

„NR Investments Limited confirmă că astăzi (22 decembrie) și-a cedat interesul pentru Komaksavia Airport Invest Ltd și nu mai deține un interes indirect în Avia Invest S.R.L.”, se arată în comunicat emis de firmă.

Același site notează că noul proprietar al Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) ar fi omul de afaceri rus, miliardarul Andrei Goncearenko. Informația încă nu a fost confirmată oficial.

Andrei Goncearenko este un om de afaceri miliardar, CEO al unei filiale Gazprom și proprietarul a patru case centrale din Londra, cumpărate pentru un total de 250 de milioane de lire sterline, inclusiv Hanover Lodge, „cea mai scumpă casă a Regatului Unit”, pentru 120 de milioane de lire sterline.

În anii ’90, Goncearenko a dobândit bogăție prin implicarea sa în sectoarele rusești de proprietate, silvicultură și transport, înainte de a deveni mai târziu președinte al unei părți din Gazprom, compania energetică de stat.

Transmiterea Aeroportului Internațional Chișinău unei companii ce aparține clanului Rothschild s-a aflat la 19 august 2019. Miliardarul Nathaniel Philip Victor James Rothschild este beneficiarul exclusiv al NR Investments Ltd – companie investițională în sfera imobiliară, înregistrată în Guernsey (Insulele Channel). Prin acest offshore, au fost achiziționate 95 % din compania Avia Invest, care în a. 2013 a luat aeroportul în concesie pentru 49 de ani, în cadrul unui program de parteneriat public-privat.

Președinte al Consiliului director Avia Invest este Ilan Șor, președintele partidului Șor, deputat lipsit de imunitate parlamentară la solicitarea Procuraturii generale.

Acordul de concesionare a devenit obiectul unor investigații, care au confirmat existența numeroaselor încălcări făcute în procesul pregătirii și încheierii lui. Conform registrelor oficiale, înainte de tranzacția din august, Avia Invest aparținea Komaksavia Ai rport Invest Ltd cu 95% și aeroportului Habarovsk cu 5 % din capitalul social.

Deoarece procuratura din Moldova a pus sechestru pe capitalul acționarilor Avia Invest și era imposibilă achiziționarea directă a companiei-concesionar, obiect al tranzacției a devenit o companie cipriotă care deține cea mai mare parte din activele Avia Invest. NR Investments Ltd a cumpărat 100 % din acțiunile Komaksavia Airport Invest Ltd, devenind astfel titularul indirect al contractului de concesiune.

În rezultat, a fost obținut controlul indirect asupra Avia Invest, ceea ce a permis evitarea blocării directe a transmiterii acțiunilor de către organele de stat.