(infografic) Ce noi prevederi vor reduce consumul de tutun în anul 2020

Votat-in-prima-lectura-Produsele-iQos-tot-mai-aproape-sa-fie-impozitate-si-supuse-acelorasi-restrictii-ca-si-tigarile-obisnuite-59596-1563528491

Anul nou vine cu noi prevederi legislative legate de vânzarea și consumul tutunului. Legea se referă mai mult la produsele din tutun care nu arde (IQOS), asta înseamnă din 1 ianuarie 2020 consumul IQOS va fi considerat fumat (obișnuit).

Echipa #diez l-a rugat pe activistul civic Rodion Gavriloi să ne explice în termeni simpli ce se va întâmpla cu IQOS.

„Legea privind controlul tutunului intră în vigoare treptat. Din 1 ianuarie 2016 publicitatea este interzisă, din 31 mai 2016 fumatul este interzis în spații publice de tip închis și semiînchis, din 1 ianuarie 2018 pe pachetele de țigări a început să fie afișate avertismente cu imagini care provoacă dezgust, iar ultima modificare intrată în vigoare, până în prezent, este dată cu 1 ianuarie 2019 care prevede scăderea accesibilității prin limitarea locurilor pentru vânzări (implementarea semnificativă abia în luna decembrie 2019 când au fost eliminate o parte din gherete cu tutun din Chișinău)”, ne-a spus Rodion. 

Prin urmare, el mai afirmă că, începând cu 1 ianuarie 2020 vor intra în vigoare alte prevederi legislative:

„#1 Consumul produselor din tutun care nu arde, ci se încălzește va fi considerat fumat ordinar și va fi interzis de consumat în toate locurile în care fumatul este limitat. Astfel localurile publice de alimentație (baruri/restaurante/disco cluburi) în care era afișat semnul „IQOS Friendly” vor trebui să se conformeze și să elimine acel semn. În caz contrar localul riscă amendă de până la 15.000 lei.

#2 Va fi interzisă publicitatea sau orice fel de promovare a produselor din tutun care nu arde („heat-not-burn”), dar și la dispozitivele pentru consumul tutunului, adică aparatele de narghilea, scrumierele, dispozitivele IQOS. Toate portalurile de știri care dețin articole de promovare a produselor din tutun vor trebui să le scoată din publicare. Amenda este de până la 15.000 lei.

#3 Produsele din tutun care nu arde (cele mai populare în Moldova fiind HEATS-uri) trebuie să aibă imprimată pe ambele părți a pachetului avertismentul „Acest produs din tutun dăunează grav sănătății și creează dependență”. Vânzarea fără acest avertisment se sancționează cu amendă de până la 15.000 lei.

#4 Se plafonează emisiile de gudron, nicotină și monoxid de carbon pentru țigările fără filtru. Pentru vânzarea țigărilor peste limite permise se sancționează cu amendă de până la 15.000 lei.

#5 Cresc accizele la țigări, în special pentru rezerve din tutun pentru dispozitive de încălzire a tutunului (HEATS-uri)”, a explicat promotorul anti-tutun, Rodion Gavriloi.

Fără Iqos 2020
Rodion Gavriloi

 

„Următorul set de prevederi legislative urmează să între în vigoare la 20 mai 2020, când vor fi interzise țigările mentolate și va fi interzisă expunerea vizibilă a produselor din tutun. Astfel din 20 mai nu vom mai vedea vitrine cu țigări în magazine sau gherete. Pentru a alege produsul vânzătorul va oferi lista cu produsele doar persoanelor majore”, a concluzionat Rodion Gavriloi.

Ce spune Philip Morris

În prezent, Philip Morris International – compania de holding a Philip Morris Moldova – a investit peste 6 miliarde de dolari în cercetări fundamentale, dezvoltarea produsului, testarea științifică și crearea produselor fără fum. IQOS este deja disponibil în 48 de state ale lumii.

IQOS a fost prezentat pentru prima dată în Moldova în 2018. Realizarea acestui proiect demonstrează angajamentul asumat de către companie – crearea unui viitor fără fum de țigară.

Investițiile realizate de PMI în dezvoltarea IQOS, energia și munca pe care o depunem zi de zi, demonstrează că pentru noi IQOS este o prioritate. IQOS nu este pentru noi o preocupare de moment, dar fundamentul pe care se va construi viitorul afacerii noastre. Fumătorii merită cele mai bune alternative și noi le vom pune la dispoziție. Din acest motiv, facem un apel către autorități să asigure o reglementare bazată pe fapte, care ar lua în considerare că există alternative fumatului. Fumătorii adulți trebuie să cunoască despre aceste produse, să aibă posibilitatea să le procure și să le utilizeze legal”, a spus Michalis Alexandrakis, director executiv „Philip Morris Ucraina, Caucaz, Moldova”.

„Suntem aici pentru a face business – nu politică. Ne dorim ca guvernarea, cu susținerea oamenilor de știință și experților economici, să examineze dovezile noastre. Suntem convinși că fumătorii trebuie să renunțe la fumat. Dar de asemenea recunoaștem că mulți nu pot renunța. Ei merită o alternativă mai bună și accesibilă”, a menționat Denis Zhogolev, director Philip Morris Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente