În ce cazuri poți fi exmatriculat de la o universitate din Moldova și în ce condiții poți reveni la studii

T11P7UDT61
Foto:Cynthia del Rio

Nu toate lucrurile merg în viață după planul pe care ni-l aranjăm frumușel de acasă. Așa că e bine să fim informați și pregătiți pentru orice situație. În acest material scriem despre exmatriculare, cuvântul-sperietoare pentru mulți studenți din Moldova.

La orice abatere de la normă sau în cazul unei reușite mai proaste, studenții sunt amenințați că vor fi exmatriculați din instituție. Ce înseamnă să fii exmatriculat? Exmatricularea presupune pierderea calității de student din mai multe motive, care sunt stipulate într-un regulament elaborat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a Republicii Moldova.

Mai jos listăm toate motivele care te pot pune într-o situație proastă. Așadar, poți fi exmatriculat din următoarele motive:

a) pentru nereușită;

*Studenții care au acumulat pe parcursul anului de studii un număr mai mic de 40 de credite de studii sau, în cazul studiilor cu frecvență redusă și la distanță, mai mic de 65 %, vor fi propuși spre exmatriculare.

b) pentru promovarea unui examen în mod fraudulos;

c) pentru absențe nemotivate, înregistrate pe parcursul unui semestru – mai mult de 1/3 din totalul de ore prevăzut în Planul de învățământ pentru semestrul respectiv;

d) pentru neîndeplinirea obligațiilor asumate prin contractele încheiate cu instituția de învățământ superior;

*De exemplu, neachitarea contractului de studii în termenii prevăzuți de contract.

e) pentru încălcări ale Codului de etică universitară;

f) din proprie inițiativă.

Care este procesul de exmatriculare?

Decizia privind exmatricularea se aprobă prin ordinul rectorului, la propunerea sau cu avizul decanului facultății. În cazul exmatriculării, studentul prezintă Foia de lichidare, prin care atestă că nu are datorii față de universitate, după care instituția eliberează studentului, în termen de până la cinci zile lucrătoare, Extrasul de note/Extrasul din foaia matricolă și actele (în original), depuse de către acesta la admitere.

După exmatriculare spui adio studiilor? NU!

În continuare scriem despre „Restabilirea la studii”, un pas la care recurg puțini studenți, dar este important să cunoaștem că este posibil să revii la studii după ce ai fost exmatriculat.

Așadar, conform regulamentului național, persoanele care și-au pierdut calitatea de student în rezultatul exmatriculării, dar care au promovat cel puțin anul I de studii, pot fi, la cerere, restabilite la același program de studii, în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior, în bază de taxă, fără susținerea examenului de admitere.

Atenție! Totuși, există o categorie de motive, care, cel mai probabil, nu-ți vor permite să revii la studii în cadrul aceleiași instituții de învățământ. Este vorba despre: exmatriculare din cauza promovării unui examen în mod fraudulos și exmatriculare din cauza încălcărilor Codului de etică universitară.

Dacă studentul a fost exmatriculat din alte motive decât cele două de mai sus, atunci restabilirea la studii se face în felul următor:

# restabilirea la studii este propusă de către decanul facultății ca urmare a evaluării rezultatelor învățării obținute de către student și aprobată prin Ordin de către rectorul instituției de învățământ superior;

# restabilirea la studii se face din anul pentru care studentul a fost declarat promovat, cu recunoașterea rezultatelor anterioare exmatriculării;

# după restabilire, studentul trebuie să respecte cerințele Planului de învățământ al promoției în care a fost inclus, cu susținerea diferențelor apărute în urma eventualelor modificări ale Planului de învățământ.

Dacă ai mai puțin noroc, atunci te poți ciocni cu următoarea problemă, care nu-ți va permite să te restabilești la studii exact în anul următor: nu se permite restabilirea la studii dacă în instituția de învățământ superior nu există grupă academică pentru programul și anul de studiu în care urmează să fie încadrat studentul.

Echipa #diez îți sugerează să nu cedezi, în special atunci când vorbim despre studii!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente