Ai cetățenie română și ești stabilit în Marea Britanie? Tot ce trebuie să știi despre statutul tău după Brexit

1500282192-brexit-1280×720

Alegerile parlamentare desfăşurate joi în Regatul Unit au fost câştigate de Partidul Conservator condus de Boris Johnson, rezultat care îi va permite să-şi onoreze promisiunea de ieşire a ţării sale din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, după mai multe amânări.

Recent, Johnson a anunțat că semnarea acordului de Brexit va avea loc până la Crăciun. Mai mulți moldoveni, care au cetățenie română și sunt stabiliți în Marea Britanie, se întreabă ce urmează după semnarea acestui acord.

Există două tipuri de statut pentru cetăţenii europeni din Regatul Unit după Brexit, în funcţie de perioada de şedere continuă petrecută în Marea Britanie.

# Primul tip îl reprezintă statutul de rezident (Settled Status), iar cetăţenii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru cinci ani de zile consecutivi sau mai mult vor fi eligibili pentru acest statut. Cei care obţin acest statut îşi vor păstra aceleaşi drepturi pe care le au şi în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.

# Al doilea tip îl reprezintă statutul de prerezident (Pre-Settled Status) şi stipulează că resortisanţii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru mai puţin de cinci ani de zile consecutivi vor fi eligibili pentru Pre-Settled Status. Cei care primesc Pre-Settled Status vor putea locui în Marea Britanie pentru o perioadă de cinci ani de zile, care le va acorda timpul necesar pentru a fi eligibili să obţină Settled Status. Cei care obţin pre-Settled Status îşi vor păstra aceleaşi drepturi pe care le au şi în prezent – dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii –, însă, după cei cinci ani de şedere continuă, trebuie să se înregistreze pentru Settled Status, care nu se acordă automat.

Potrivit ambasadorului României la Londra, Dan Mihalache, aproape 400 de mii de români s-au înregistrat până acum pentru statutul de rezident permanent (settled status) sau pentru statutul de prerezident (Pre-Settled Status), transmite agepres.ro.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente