(foto) „E dificil să-i motivezi să iasă din casă și să-și încerce puterile.” Cum un grup de persoane cu dizabilități din Tiraspol a creat o companie IT

BS6A7968

Studioul Web „Web Idea” este o companie de prestare a serviciilor IT, deschisă de un grup de inițiativă al organizației persoanelor cu nevoi speciale din Tiraspol „InvaLIFE”. Ideea proiectului este una simplă – dorința de a oferi persoanelor cu dizabilități posibilitatea de a se angaja în câmpul muncii și de a avea un loc de muncă decent.

Un loc unde aceștia să folosească abilitățile pe care le au, să-și descopere potențialul, să socializeze, să se integreze în societate și să devină persoane „folositoare” pentru societate, cum își spun ei. Datorită dezvoltării tehnologiilor informaționale există posibilitatea de realizare a persoanelor cu dizabilități. Proiectul a început în decembrie 2018.

Băieții au trecut de etapa de învățare, în urma căreia trei oameni s-au angajat, au elaborat site-ul web www.webidea.md și deja primesc apeluri de la clienți. Participanții proiectului s-au gândit să lucreze de la distanță, pentru a face economii și pentru a crea un produs mai ieftin, fără a avea cheltuieli suplimentare pentru chiria spațiului de lucru, dar s-au confruntat cu varii probleme, din motiv că nu au un oficiu. Găsirea unui oficiu accesibil și dotat pentru persoane cu dizabilități poate fi o provocare destul de grea în această regiune. Proiectul se axează acum doar pe persoanele cu dizabilități în scaune cu rotile.

BS6A7954

Pentru instruiri, coordonatorul proiectului, Dmitrii Golosnoi, cu o experiență de lucru în domeniul IT de peste 12 ani, a încercat diferite forme de expunere a informației – sub formă de text, grafică –, dar a concluzionat că un tutorial video sau un training se dovedește a fi mai eficient pentru o astfel de învățare. Partea cea mai importantă a procesului este aplicarea în practică a cunoștințelor.

„Inițial, proiectul a fost prevăzut pentru 10 beneficiari, dar și aceștia sunt greu de adunat. E o problemă dificilă să motivezi persoanele cu dizabilități să iasă din casă și să-și încerce puterile, unii se rușinează, alții nu au încredere în ei înșiși. Din acest motiv, oferim și serviciile psihologului pentru astfel de persoane. Au fost organizate două traininguri pe subiectul motivației și antistresului. Dorim să extindem etapa de învățare. Acum cunoaștem HTML și CSS, dar nu ne oprim aici, vom învăța și HP și Java”, ne explică Dmitrii Golosnoi, coordonatorul proiectului Web Studio.

BS6A7960

Procesul de selecție a angajaților nu a fost unul simplu. Printre aceștia se numără și Pavel Topal, cel mai în vârstă, dar și cel mai ambițios și muncitor dintre colegi. Web Studio nu este doar despre elaborarea paginilor web și web design, dar și despre sesiuni foto în studiou, lucru, care i-a fost propus lui Pavel, încât e un domeniu migălos, iar el este cel mai pedant dintre băieți; și este mare nevoie de aceste fotografii la elaborarea magazinelor online, unde fiecare produs trebuie prezentat cât mai atractiv și frumos.

„Cred că eu sunt cel cu cea mai puțină experiență aici. Restul băieților demult fac pagini web. Pe parcursul acestor luni, am învățat multe lucruri, multe alte lucruri încă nu le înțeleg, dar ei mă ajută. Este unica șansă pentru mine de a câștiga bani, dar e și o provocare interesantă pentru mine personal”, ne povestește Pavel Topal, beneficiar al proiectului.

BS6A7963

Web Studio este un ciclu întreg care propune clienților un spectru larg de servicii de creare și ajustare a resurselor pe internet. La moment, compania are două cereri de oferte din partea clienților. Din păcate, mai multe cereri până acum au eșuat, din același motiv enunțat mai sus – lipsa de oficiu.

„Lucrez în acest domeniu de mai mult timp împreună cu Dmitrii, astfel ne-a venit și ideea să inițiem acest proiect, iar acum suntem aici cu toții împreună și comunicăm, lucrăm, petrecem timpul împreună”, ne relatează Makarov Denis, un alt beneficiar al proiectului.

„Eu petrec mult timp la calculator din cauza dizabilităților pe care le am. Știam HTML și CSS de pe vremurile pe când lucram în domeniu, dar acum avem un cu totul alt nivel. Demult îmi doream să lucrez în IT, nu doar să stau acasă la calculator. Vom continua să dezvoltăm compania, începutul e mai greu. Imediat după ce ajungi pe piață, trebuie cumva să te promovezi și să treacă puțin timp pentru a avea rezultate. Ne-am dori și mai mulți angajați, deoarece acum lucrăm în trei-patru, iar sarcinile de lucru sunt voluminoase. Sper să mai găsim oameni ca și noi, care să fie interesați de această idee”, ne explică Marduhov Serghei, beneficiarul proiectului.

BS6A7965

Întrebați cât de greu le e să-și găsească un loc de muncă oamenilor cu dizabilități, băieții răspund că uneori poate fi chiar imposibil. Nimeni nu-și dorește să îi ia la lucru, iar chiar dacă vor, nu le pot propune prea multe. E nevoie de accesibilitate la locul de muncă, iar aceasta e o problemă nu doar la nivel de guvernare, dar și în abordarea angajatorilor.

Mulți dintre băieții țintuiți la scaun acum au fost sportivi de performanță, alții construiau modele de corăbii cu pânză. Organizația din care fac parte aceștia încearcă să lupte cu diverse probleme în societate: amenajarea drumurilor, trotuarelor pentru persoanele cu nevoie speciale. Unii membri chiar s-au ocupat și cu pescuitul sportiv atât cât le-a permis sănătatea.

Fiecare din bărbații cu dizabilități are o istorie aparte, despre cum viața lor s-a întors brusc la 180 de grade. Unii și-au căpătat dizabilitatea într-un accident nefericit în timpul înotului, alții au căzut în timpul muncii de la înălțime și nu și-au mai revenit niciodată. Cel mai important pentru astfel de cazuri e să treci peste prima etapă, să conștientizezi că viața continuă și că nu este pierdut totul, poți lucra, trăi, avea soție și chiar copii. Participanții proiectului au înțeles asta după câțiva ani, dar le-a fost foarte greu la început să accepte că viața lor nu va mai fi niciodată la fel.

BS6A7997

Dar viața merge înainte și oamenii puternici știu cum să facă față greutăților cu umor, „umor pe roți”, cum îi zic băieții de la Web Studio.

Beneficiarii ne-au povestit chiar și glumele cele mai des întâlnite printre persoanele care se deplasează în scaune cu rotile:
„Într-o cafenea:
— Luați acest scaun și luați loc.
— Mulțumesc, dar am venit cu al meu de-acasă.”

Sau altul:

„— Luați loc.
— Eu deja stau așezat, mulțumesc.”

Deși circumstanțele sunt mai puțin îmbucurătoare, pe băieții de la Web Idea îi găsim mereu cu zâmbetul pe buze, bine dispuși și cu un bagaj imens de glume și istorioare de viață. Unul dintre beneficiari a participat și la maratonul dedicat de anul trecut, parcurgând 5 km, iar anul acesta a făcut 10 km și a obținut locul III.

Această publicație este realizată în cadrul proiectului „Construim punți, depășim bariere – construim punți între societatea civilă și comunitățile de pe ambele maluri ale Nistrului”, implementat de Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia. Conținutul acestei publicații este responsabilitatea exclusivă a proiectului Studioul Web „Web Idea” și nu reflectă viziunile Uniunii Europene, Suediei și/sau Fundației Est-Europene.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente