Acum câteva săptămâni, guvernul Chicu a împrumutat jumătate de miliard de dolari de la Federația Rusă. Ieri, însă, mai multe instituții media au răspândit informația precum că Rusia ar fi împrumutat aceeași sumă de bani pentru construcția propriilor drumuri. Deputatul Dumitru Alaiba a publicat pe blogul său un material în care se întreabă cât de credibil/posibil este creditul pentru Republica Moldova, dacă Rusia se împrumută cu aceiași bani de la altcineva?

„Cei dinaintea lui Dodon au furat un miliard. Dodon, se pare, vrea să împrumute jumate de miliard (ca să aibă ce fura). Ni s-a promis un împrumut concesional, în condiții foarte avantajoase. Cât de credibil/posibil este asta, în special când Rusia se împrumută cu aceiași bani de la altcineva? Este extrem de important ca guvernul să dea explicații despre acest împrumut. Pe 22 noiembrie am cerut informație adițională de la guvern pe acest subiect. Nimic. Au cam luat apă în gură”, scrie Alaiba pe blogul său.

„Ni s-a promis că Rusia ne va oferi ajutor. Bine, să vedem cifrele. În anul 2019, bugetul total de asistență externă a Rusiei a fost de 1,14 miliarde de dolari SUA. Dacă acest împrumut este, cu adevărat, concesional (ceea ce l-ar califica drept asistență externă), asta ar însemna că Rusia va canaliza jumate din bugetul său anual doar pentru Moldova, renunțând la alte destinații pentru asistența lor. Acest buget de 1,14 miliarde USD, este pulverizat prin mai multe regiuni ale lumii – de la America de Sud (un recipient important fiind Panama, probabil pentru recunoașterea Osetiei de Sud și a Abhaziei, dar și Venezuela), la Asia Centrală. Au să renunțe la tot ca să ne dea nouă jumătate, sau e ceva ce noi nu știm?”, mai scrie acesta.

asia alaiba

„De asemenea, deputatul menționează că suma de 1,14 miliarde de dolari este una modestă. Țări mici precum Austria, Finlanda, Spania, Elveția cheltuie mai mult pe an decât Rusia: „În general, Rusia e un teritoriu mare, dar are o economie mică. PIB-ul Rusiei este aproape egal cu PIB-ul Coreei de Sud. Economia Germaniei (nu mai spun de întreaga Uniune Europeană) este de 2,4 ori mai mare ca a Rusiei. Rusia este o putere regională, pe când Dodon încearcă să creeze percepția unei Rusii atotputernice, capabilă să fie o alternativă și egală SUA și Europei. Minciuni gogonate.

Mai jos puteți vedea un grafic simplu, să ne ajute să înțelegem cât de mare este diferența dintre o opțiune și alta, între care Dodon vrea ca noi să vedem semnul egalității.”

infografic alaiba

Citiți continuarea AICI.