Ce să… ca să… în programare sau de la Junior Software Developer la Senior în doar trei ani

make_your_move (1)

În rândurile tinerilor specialiști din domeniu IT, întrebarea existențială a lui Shakespeare „A fi sau a nu fi” nu mai e deloc actuală. Noi știm, cu certitudine, că vrem să fim developeri, provocarea vine după angajare: „Ce să fac ca să ating următorul nivel?”, „De ce abilități am nevoie ca să ajung senior în cel mai scurt timp posibil?”.

99

Ce trebuie să știi e că cerințele pentru un senior variază de la o companie la alta. Limitele sunt setate de nivelul angajaților actuali și necesitățile proiectelor la care se lucrează. Te poți considera senior într-un startup, iar într-o companie bine pusă pe picioare să treci drept Middle. Asta n-ar trebui să te descurajeze, până la urmă nu sunt decât niște titluri. Ceea ce cu adevărat contează este formarea ta profesională: maximizarea randamentului și a performanțelor înregistrate. O dată cu acestea vor veni și titlurile și remunerarea pe măsură.

Dacă ai reușit să analizezi diagrama noastră, ai observat că ascensiunea ta profesională la Amdaris poate fi de două ori mai rapidă decât în alte companii, însă asta depinde de tine. Ce ține de noi, îți vom pune la dispoziție tot arsenalul de dezvoltare pe care-l avem, dar e nevoie de dorința și implicarea ta ca să obții acest rezultat. În cadrul Amdaris, lucrăm zilnic ca să dezvoltăm și îmbunătățim parcursul tău profesional (Career Path compartment): trimestrial revizuim performanțele înregistrate de angajați și stabilim evoluția lor ulterioară. Avem o „matrice a abilităților” accesibilă tuturor, unde sunt indicați pașii ce trebuie parcurși pentru a ajunge la următorul nivel și, nu în ultimul rând, am pornit un program de mentorat, care îți permite să „absorbi” expertiză și cunoștințe de la cei mai apreciați oameni ai companiei.

La Amdaris experiența nu se măsoară în timpul petrecut în companie, ci în complexitatea proiectelor construite și a problemelor soluționate. Diagrama noastră e susținută de cazuri reale. Avem zeci de specialiști care au devenit seniori într-un timp record. Doi dintre ei sunt și:

— Gherghe P. (Senior Software Developer, de trei ani la Amdaris): „Proiectele în care am fost implicat încă de la angajare utilizează ultimele tehnologii și metodologii, cum ar fi BDD (Behaviour Driven Development) în Agile-Scrum, iar asta m-a «forțat» să învăț și să mă autodepășesc. Din punctul meu de vedere, pe lângă proiecte interesante, compania mai trebuie să-ți ofere resurse de dezvoltare profesională și personală, altfel după aproximativ un an riști să te plictisești. Pentru a evita așa situații, Amdaris ne oferă Azure Subscriptions unde putem învăța și testa noile tehnologii. Mai sunt și certificările, sprijinite tot de Amdaris, care te provoacă cu diferite niveluri de complexitate.”;

— Ion G. (Senior Software Developer, de șapte ani la Amdaris): „Când m-am angajat la Amdaris, am fost nevoit să trec de la aplicații desktop la aplicații web. Deși ambele sunt bazate pe software, există mai multe particularități distinctive care îți dau bătăi de cap. A fost nevoie să-mi revizuiesc cunoștințele în diferite tehnologii, limbaje și framework-uri ca: .NET, JavaScript, jQuery, NHibernate, ASP.NET. Când le-am însușit, am înțeles că nu vreau să mă opresc aici, că vreau mai mult, iar certificările Microsoft au fost un imbold puternic. Sunt ideale pentru a-ți structura cunoștințele și a trece la alt nivel. Într-o perioadă eram fixat pe ideea certificărilor, așa am ajuns să fac și traininguri pentru alți colegi. Am fost și sunt mentor la Internship și la proiectul PBL (Problem Based Learning) cu studenții de la UTM. Dacă vrei să crești, e musai să ieși din zona de confort și să fructifici orice oportunitate care apare la orizont.”

Provocați-vă curiozitatea și alimentați-o, măcar din când în când. Siguranța de sine e biletul care te duce direct spre succes și îl poți obține cu puțină perseverență și suport, într-o companie care știe să îți pună în valoare potențialul.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente