Blogul Finewine.md a desemnat pentru al patrulea an consecutiv topul celor mai bune zece vinuri moldoveneşti ale anului. Conform autorului clasamentului, acest top include vinuri lansate pe piață în 2019, iar în calcul au fost luate atât vinul, cât și evoluția companiei sau influența pe piață.

# Brut Natur Casa Vinicola Luca

luca

Unicul Brut Natur la momentul actual în Republica Moldova. Brut natur se indică atunci când concentraţia zaharurilor este de cel mult 3 g/dm³. Această menţiune poate fi utilizată numai pentru produsele la care nu s-a adăugat zahăr după fermentarea secundară. În Franța i se mai spune „pas dosage” sau „zero dosaggio” în Italia. Cupaj de Chardonnay, Pinot Noir și Feteasca Regală, reprezentând probabil o componență unică în acest moment. Roada anului 2017, produsă conform tehnologiei clasice (traditionelle), cu fermentarea în poziție cuve timp de 16 luni. Perlare subtilă, cu bule mici și fine, persistente. Arome de flori, piersic alb și pâine foarte ușor tostată. Gust lejer, revigorant, care te stresează ușor prin conținutul atât de mic de zahăr. Ediție limitată – 4 500  de sticle. Costă circa 275 de lei și poate fi găsită la Carpe Diem.

# Feteasca Albă 2019 Gogu Winery

gogu

Este singurul vin cu roada anului 2019 scos pe piață deja în 2019. A doua ediție în care vinificatorul produce acest soi. Un galben frumos, cu reflexii verzui, în pahar — parfum curat! Viță de vie în floare, fructe și flori albe, gust lejer, ușor, răcoritor. Feteasca Albă a fost îmbuteliată într-o ediție limitată de 2 000 de sticle. Costă 130 de lei și poate fi găsită inclusiv la Purcari Wine Bar.

# Chardonnay 2018 Château Cristi

chateau

Este o realizare când vinificatorul ține sus ștacheta sau chiar o ridică de la o ediție la alta. S-a schimbat anul, dar vinul a rămas la fel de bun sau poate chiar mai bun: Chardonnay barrel fermented 2018. Vinul este intens, cu arome de mere verzi, piersică și fructe galbene, cu o structură gustativă bogată, rotund și plăcut. A fost fermentat și maturat timp de patru luni în butoi de stejar. Costă 235 de lei la Purcari Wine Bar.

# Traminer de Purcari 2018

purcari

Vinul impresionează cu o paletă aromatică proaspătă și florală: salcâm, flori de soc și petale de trandafir. Are un gust fin, cu note subtile de dulceață de trandafiri și iasomie. Sec, cu o aciditate plăcută, extraordinar de bun.

# Fautor Fumee Blanc 2017

fume

Este a treia ediție a acestui tip de vin (după recoltele din 2016 și 2015) și cred că e cea mai bună de până acum. Nota 10 pentru performanță! Maturat în butoi de stejar. În cazul de față — barrique francez, timp de șase luni. Vinul are o culoare galben pai și poate impresiona din prima chiar și necunoscătorii: este fin și complex în același timp. Explodează cu arome de fructe galbene: pere, pepene galben, vanilie. În gust este onctuos, plăcut și complex. Indicație Geografică Protejată „Valul lui Traian”, ediție limitată, 6 350 de sticle, fiecare cu numărul de ordine imprimat pe contra-etichetă.

# Dor Merlot Reserva 2016 Bostavan

dor

Nu veți găsi așa vin cu 4 euro în Saint Emilion. Merlot 2016, un an de barrique și o evoluție foarte frumoasă la sticlă. Roșu aprins, arome de mure și cireșe, tanin moderat. Un vin care se dă ușor la băut. Rar beau unul și același vin, dar Merlot Reserva 2016 este unul din vinurile la care revin fără probleme. Îl numesc cel mai subapreciat vin din Moldova și tare sper să nu-l scumpească producătorul după acest articol. Îl găsiți (încă) la noi cu 80 de lei bucata.

# Pinot Noir 2017 Novak Winery

novac

Sticla de Pinot Noir te cucerește încă de la etichetă. Cine ar fi zis că se poate de scris cu negru pe negru pe un Pinot Noir? Este un bun exemplar de tipicitate, de la culoare, până la arome și gust. Roșu transparent, prin care poți citi, buchet frumos de fructe roșii, o ușoară atingere de lemn și un post gust de poveste (susținut și de cele 14,5 % alcool). Pleacă din gemul obișnuit pentru PN din Moldova și se îndreaptă spre tipicitatea unui burgund de mare clasă, chiar dacă trebuie să fim conștienți că nu vom putea avea niciodată un Grand Crue de Bourgogne la noi acasă. Secretele succesului sunt următoarele: struguri de Pinot Noir din sudul țării, de pe vii cu o vechime de 40-50 de ani, fermentat la temperatură controlată, jumătate de an de barrique (combinație de stejar francez de la Seguin Moreau și Transilvania Bois) și ediție limitată de 3 000 de sticle. 210 lei la Purcari Wine Bar.

# Taraboste Rezerva 2016

taraboste

Un vin care nu are nevoie de prezentări. Cupaj clasic de Cabernet Sauvignon și Merlot, 23 de luni de barrique. Un buchet bogat de rodii, vișine și fructe uscate. Recomandat să fie decantat 30 de minute înainte de consum. Un vin de aur, la propriu și figurat, cu nenumărate medalii la concursuri internaționale, inclusiv la IWCB Vinarium 2019.

# Sintagma 2017

sintagma

Sintagma este o piruetă lingvistică, iar în versiunea Equinox – o bijuterie vinicolă. Cupaj de Rara Neagră și Cabernet Sauvignon, roada anului 2017, de pe plantațiile proprii Equinox. 18 luni de barrique, 14,5 % alcool, buchet, corp, tanini, structură – elemente care îl recomandă pentru o păstrare îndelungată, să zicem cel puțin până în 2027. Cea mai mică ediție din acest top – doar 700 de sticle, așa că acest vin poate fi privit ca și investiție. Îl cumpărați cu 400 de lei acum și îl vindeți cel puțin triplu în câțiva ani.

# MinisTerrios Ice Wine 2018

ice

Primul Ice Wine printre micii producători! Probabil și primul din Moldova care respectă întocmai tehnologia. Cules pe 30 noiembrie 2018. Circa patru tone de Cabernet Sauvignon au rămas pentru cules târziu în vie la Haragâș, Cantemir. -9 ℃ afară. Temperatura joasă face ca apa din bobițe să se transforme în gheață, care este ulterior separată, astfel fiind procesat doar sucul de poamă cu o concentrație foarte mare. Roz pal, cu un buchet ce uimește și cei mai nepricepuți degustători: arome de coarne, fagi, fructe roșii. Dulce, care te amorțește ca un sărut de fată mare și o aciditate sprintenă-sprintenă! Nu vă temeți de dulce, are doar 10,9 % de alcool!