(video) O companie din Moldova a introdus în Europa peste două tone de cocaină din Republica Suriname

1

O grupare criminală, cu arie de activitate internațională, specializată în traficul de cocaină din America de Sud în Europa prin intermediul unei societăți comerciale din Republica Moldova, a fost destructurată în urma cooperării autorităților din Moldova, Belgia și Suriname. Traficanții au utilizat o companie care activa în domeniile agricol și transportare a cărnii din America de Sud în Moldova. Scopul era de a utiliza aceste companii pentru introducerea cocainei în Europa sub pretextul importului de orez.

Operațiunea de destructurare a avut loc grație eforturilor consolidate la efectuarea măsurilor speciale de investigații și acțiunilor de urmărire penală a unui grup comun de investigații format din procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, ofițerii Direcției Combaterea Criminalității Organizate și Centrului de analiză a informațiilor din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, procurori și angajații poliției Judiciare Federale Oost-Vlaanderen din Regatul Belgiei, în comun cu organele de drept din Republica Suriname, sub egida Europol.

2

La începutul lunii decembrie 2018, au fost efectuate percheziții simultane în Belgia și Republica Moldova, fiind depistate și ridicate mijloace probatorii care demonstrează activitatea acestei grupări criminale internaționale.

La începutul anului 2019, în urma unei operațiuni speciale a forțelor de ordine din Republica Suriname, care a avut la bază informația obținută în rezultatul perchezițiilor efectuate în Republica Moldova, cu privire la societatea comercială ce figurează în corespondență, ca fiind societatea furnizoare de orez, au fost depistate și confiscate 2 200 kg de cocaină.

1

„Membrii grupării nu se cunoșteau între ei, dar acționau la indicația organizatorul acestei scheme. Este o persoană de origine olandeză, care oferea comenzi celorlalți membri. Au fost anchetați doi cetățeni români care au transferat mijloace bănești unor administratori ai companiei din Moldova, care urma să facă tranzacția cu orezul din Republica Suriname”, a declarat Lilian Pascaru șef adjunct al Direcției Criminalității organizate al IGP.

d

Măsurile întreprinse până la moment de către grupul comun de investigații, constată în implicarea a minimum 37 de persoane, dintre care 20 au fost arestate, confiscarea mijloacelor financiare și alte bunuri estimate la aproximativ 1,5 milioane de euro, proveniți de pe urma activităților criminale, sechestrarea a 12 automobile de lux.

Dacă vinovăția suspecților va fi demonstrată, potrivit Codului penal al Republicii Moldova aceștia riscă o pedeapsă cu închisoarea de la șapte la 15 ani, iar potrivit Codului penal al Regatului Belgiei, pedeapsa cu închisoarea pe un termen de la cinci la 10 ani.

3

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente