O nouă ediție a târgului Național al Covorului „Covorul Dorului” va fi organizată la Chișinău. Când va avea loc evenimentul

scoarta de causeni

O nouă ediție a târgului Național al Covorului „Covorul Dorului” va avea loc duminica aceasta. Evenimentul este organizat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în colaborare cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală și Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.

Evenimentul este organizat în contextul înscrierii la 1 decembrie 2016 a „Tehnicilor tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Republica Moldova” în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității. Scopul Târgului Național al Covorului este valorificarea covorului tradițional, cunoașterea motivelor și simbolurilor de bază ale covoarelor, precum și familiarizarea publicului cu tradițiile și obiceiurile de iarnă.

Subiectul cheie al ediției din acest an este scoarța de Căușeni. Astfel, în cadrul târgului va fi vernisată expoziția „Scoarța de Căușeni – tezaur de culoare și simbol”, care va oferi participanților prilejul de a cunoaște piese din patrimoniul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Muzeului Raional de Istorie și Etnografie Căușeni, Muzeului de Etnografie din satul Cania, raionul Cantemir, Casei Muzeu „Alexei Mateevici” din satul Zaim, raionul Căușeni.

De asemenea, vor fi prezentate expoziții de scoarțe de la Complexul de meșteșugari „Artă Rustică”, satul Clișova Nouă, raionul Orhei și Muzeul „Casa Părintească”, satul Palanca, raionul Călărași, precum și scoarțe țesute de meșteri populari din alte localități.

Vizitatorii vor fi ghidați în tainele țesutului prin intermediul atelierelor practice, organizate de către țesătoarele consacrate din Republica Moldova. Copiii vor putea confecționa jucării pentru brad în cadrul atelierului „Jucăria de Crăciun”.

Iarmarocul meșterilor populari organizat în curtea MNEIN ne va bucura prin readucerea în scenă a magiei Crăciunului și Anului Nou, prin evocarea elementelor specifice Teatrului popular de iarnă și colindatului de ceată bărbătească.

Târgul Național al Covorului „Covorul Dorului” se va desfășura în incinta Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, în intervalul orelor 11.00-16.00, intrare liberă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente